OVA BILJKA ČUVA KUĆU OD NEGATIVNE ENERGIJE: Donosi NOVAC i sreću, svaka žena treba da je ima

Zanimljivosti

OVA BILJKA ČUVA KUĆU OD NEGATIVNE ENERGIJE: Donosi NOVAC i sreću, svaka žena treba da je ima

Bosiljak je začin koji ima fantastičan uticaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, pridonosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba.

Snižava temperaturu i ublažava simptome prehlade

Budući da bosiljak ima antibakterijska svojstva, lišće bosiljka je jako efektivno u liječenju raznih upala, temperature i vrućice. Ukuhajte lišće bosiljka u čaju i polako pijte. Smanjićete simptome bolesti, kao što je peckanje i grebanje u grlu i podražaj na kašalj.

Pomaže u borbi protiv prehlade, astme i bronhitisa

Mješavina lišća bosiljka s đumbirom i medom izvrstan je lijek za liječenje raznih respiratornih bolesti, poput prehlade, gripe, astme i bronhitisa. Mješavina otvara dišne puteve koje su blokirane sa sluzi i pomaže oboljelima da pravilno dišu.

Liječi upaljeno grlo

Ako imate upalu grla dobro je grgljanje mlake vode u kojoj je neko vrijeme bio potopljen bosiljak. Djelovaće protivupalno i olakšaće simptome upale.

Doprinosi zdravlju srca

Jedenje bosiljka smanjuje razinu kolesterola u tijelu i očigledno se smatra jednim od najboljih začina za srce. Smanjuje rizik od srčanog udara i kardiovaskularne slabosti.

Protivstresno djelovanje

Bosiljak je općenito dobar za zdravlje, a travari preporučuju žvakanje barem 12 listova bosiljka dnevno. Uz dobro zdravlje, bosiljak ima direktni uticaj i na stres, to jest vitamini i antioksidanski koje otpušta pozitivno utiču na smanjenje stresa.

Poboljšava rad bubrega

Bosiljak jača bubrege i izvrstan je u borbi protiv bubrežnog kamenca. Travari predlažu jedenje mješavine bosiljka i meda barem šest mjeseci kako bi ublažili bolove i istjerali kamen iz tijela.

Liječi usne infekcije

Infekcije i čirevi koji se mogu pojaviti u ustima je dobro u prvu ruku liječiti žvakanjem listova bosiljka. Smanjiće bol i infekciju, ali i smanjiti zadah.

Ublažava oteklinu nakon uboda insekata

Namažite čajnu kašičicu paste od bosiljka na oteklinu. U kratko vreme će splasnuti i smanjiće se bol i iritaciju.

Održava zdravlje zubi

Za one koji pate od problema krvarenja desni, lošeg daha i propadanja zuba, bosiljak se pokazao dobrim saveznikom u održavanju zdravlja zubi. Antibakterijska i antibiotska svojstva bosiljka mogu pomoći u sprječavanju takvih oralnih bolesti.

Održava zdravlje očiju

Obilje vitamina A koje sadrži bosiljak ima pozitivan učinka na zdravlje očiju. Pojačava otpornost očiju na razne bolesti, a samo par kapljica vode s bosiljkom može osvježiti umorne oči.

Liječi poremećaje u radu pluća

Šteta na plućima nastala prehladom, tuberkulozom ili pušenjem se može ublažiti jedenjem bosiljka jer sadrži vitamin C, eugenol i kamfen koji su dokazno efektivni kod jačanja pluća.

Djevojke su koristile bosiljak kao parfem, a stručak bosiljka stavljale za pojas u struku.

Pošto je oko njih prekrasno mirisalo, vjerovalo se da će imati mnogo udvarača. Djevojke su ga slale momcima na dar, a nevjeste ga „začaravale“ u jelu svojim muževima.

Postoji i vjerovanje da ako potopimo bosiljak u vodu tri dana i prospemo nakon tri dana tu vodu na kućni prag, on će nam donijeti novac, uspjeh i otjerate zlo. Za poboljšanje ljubavnih odnosa, stavite ga u kuhinju, u neku otvorenu posudu sa vodom, a vodu mijenjajte svake sedmice. novi.ba