Naslovnica Region Kilogram trešnji 36€: Piljar iz Beograda otkrio koliko je na kraju prodao…

Kilogram trešnji 36€: Piljar iz Beograda otkrio koliko je na kraju prodao…

411
0

Kilogram trešnji 36€: Piljar iz Beograda otkrio koliko je na kraju prodao…

Voće i povrće u Srbiji je ovog proleća poskupelo, a poslednjih dana mnogima je posebno privukla pažnju cena trešanja koje su koštale 4.300 dinara po kilogramu!

Stručnjaci upozoravaju da će zbog aprilskih mrazeva, a i ovih najavljenih, biti znatno veće cene poljoprivrednih kultura jer će kasniti za prodaju, a velika opasanost je to što je spanać pun, kako tvrde, kancerogenih supstanci, dok su jagode i zelena salata naprskani pesticidima.

Prodavac u jednoj beogradskoj piljari prodavao je trešnje maltene po ceni tartufa, ali ih je sklonio zbog negativnih komentara. To su bile uvozne trešnje iz Čilea, prodao je ukupno 200 grama, a ljudi su kupovali čak i po jednu trešnju po ceni od 40 dinara “da ih želja mine”.

“Uvozna trešnja iz Španije je stigla, a njene cene se kreću od 2.000 do 3.000 dinara po kilogramu, dok bi naša trešnja zbog vremenskih prilika trebalo da stigne krajem maja, početkom juna, jer ceo rod kasni”, rekla je prodavačica na jednoj beogradskoj pijaci i dodala:

“Prošle godine kavlitetnija i krupnija domaća trešnja stajala je oko 300 dinara po kilogramu, a manja od 100 do 200 dinara. Stigle su nam i domaće i grčke jagode koje koštaju 500 dinara po kilogramu ovog voća”.

Agroekonmski analitičar Milan Prostran objasnio je da je zbog kasnih mrazeva ove godine dosta plodova uništeno, pa je samim tim i velika verovatnoća ćemo morati više da uvozimo, što će voću i povrću samim tim podići i cenu. krtice.net