Home Region Dr. Tiodorović otkrio kada bi sve mjere mogle da budu ukinute: Hoće...

Dr. Tiodorović otkrio kada bi sve mjere mogle da budu ukinute: Hoće li toplo vrijeme donijeti olakšanje?

259
0

Dr. Tiodorović otkrio kada bi sve mjere mogle da budu ukinute: Hoće li toplo vrijeme donijeti olakšanje?

Ukidanje zabrane okupljanja maksimalno do pet, ali i generalno popuštanje mjera vezano je za magični dvocifreni broj. Eliminacija mjera moguća je sa ispod 100 zaraženih na dan. Trenutno, prvi cilj je smanjenje broja zaraženih na oko hiljadu.

Tržni centri su otvoreni juče, od narednog ponedjeljka djeca se vraćaju u škole, a Krizni štab tokom nedjelje treba da razmatra dozvolu da se otvore i unutrašnji dijelovi ugostiteljskih objekata. Iako u okviru svih ovih sadašnjih pogodnosti postoje stroga ograničenja broj kupaca u centrima, gostiju u kafiću i đaka u učionici, djeluje kao da mjere popuštaju.

Međutim, mnoge zabrane su i dalje među strogim mjerama, poput zabrane okupljanja više od pet građana. To praktično znači i nadalje, uzakmice bez navijača, nema svadbi… Konkretno popuštanje ove mjere – maksimalan broj okupljenih, medicinski dio Kriznog štaba vezuje isključivo za broj oboljelih.

– Da bismo mogli da uklonimo zabrane okupljanja kao što je sada na snazi ne više od pet, i da bismo sve ostale mjere eliminisali, potrebno je da na dnevnom nivou imamo dvocifren broj, odnosno da broj zaraženih bude ispod 100 – kaže epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović.

On dodaje da i ako je daleko iza nas vreme kada smo dnevno bilježili po 30, 40 zaraženih, naš naredni, prvi cilj je da brojka padne ispod 1.000.

– A onda da radimo na tome da dostignemo i magičnu dvocifrenu brojku. Ipak, kako će se sve dalje odvijati zavisi isključivo od ponašanja nas samih i od procesa imunizacije. Ali kada pogledam studentske žurke, igranje kola oko spomenika, gužve u gradu, ne mogu da budem optimista i ne znam šta da kažem kada će se to desiti – kaže dr Tiodorović, piše Kurir.

Profesor i član Kriznog štaba ističe da “građani moraju da shvate da ovo ne može pojedinac sam, već svi moramo kolektivno da se posvetimo ovoj borbi”.

– A najbolji način borbe je poštovanje mjera. Nije to ničiji hir, ovo je potreba i jedino tako možemo da se nadamo da ćemo u narednom periodu uspjeti da brojke svedemo na tu željenu cifru – poručuje profesor Tiodorović.

Iako brojke poslednjih dana padaju, što se pripisuje isključivo imunizaciji, situacija je trenutno daleko od idealne. Otuda ne čudi da zamenica direktora Infektivne klinike u Beogradu Ivana Milošević kaže da ljekari strahuju od popuštanja mjera u borbi protiv korona virusa.

– Strahujemo od svakog popuštanja mjera, jer ih mi najviše osjetimo – kaže dr Milošević.

Ona međutim, trenutno stanje mjeri sa brojem prijema i otpusta u bolnici. I, dobra vest je što se ta brojka izjednačila, ali klinika je i “dalje puna” pacijenata.

– Toplo vrijeme neće doneti olakšanje. Jedina dobra stvar je vakcina, ali dok ne bude polovina građana vakcinisana, nećemo se vratiti normalnom životu – naglašava Miloševićeva.

Niko ne može da precizira period kada ćemo dosegnuti magične brojke, pa ne čudi da su sve glasnije ideje da se mere popuste za vakcinisane. I pored najava da bi to trebalo razmotriti, za sada nije povučen nijedan konkretan potez. Tako mere ostaju jednake za sve.

Kako sada stvari stoje, jedino popuštanje koje je među izglednim jeste otvaranje cjelokupnih ugostiteljskih objekata. Ovaj predlog je iznet na sednici Kriznog štaba prošle nedelje. Međutim, dogovor nije pao. Glatko su prošli prijedlozi o vraćanju djece u škole i strogo kontrolisano otvaranje tržnih centara. Kafići i restorani ostavljeni su za još jedan presek situacije i razgovor na sjednici Štaba.

Prema najavama ta odluka mogla bi biti doneta u petak. Ukoliko se slože medicinski i ekonomski dio štaba, ublažavanje ove mjere otpočeće od ponedjeljka.

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je danas da je medicinski deo Kriznog štaba od početka „uporni kočničar“ u popuštanju mera insistiranjem da se to što sporije čini.

– Popustiće se još ali polako – rekao je dr Kon napominjući da je virus “toliko prisutan” da lako može da poraste broj novozaraženih.

Govoreći o otvaranju tržnih centara, on je rekao da su predviđeni kovid redari i brojaće se elektronski koliko je građana ušlo. Govoreći o kafićima i nošenju maske, dr Kon kaže: “Vidjeli smo da se mjere ne poštuju”. krtice.net

Previous articlePORODICA DEČAČIĆA (5) KOJI JE POGINUO NA ROĐENDANU U POŽAREVCU NEUTEŠNA: Baka se oprostila od unuka dirljivom porukom!
Next articleSLOVENCI UŽASNUTI: Sve više ljudi se namjerno zarazi koronom, a razlog je bizaran!