Home Region NOVI PLANOVI NJEMAČKE KANCELARKE ANGELE MERKEL: Automatsko uvođenje policijskog sata!

NOVI PLANOVI NJEMAČKE KANCELARKE ANGELE MERKEL: Automatsko uvođenje policijskog sata!

295
0

NOVI PLANOVI NJEMAČKE KANCELARKE ANGELE MERKEL: Automatsko uvođenje policijskog sata!

Njemačka vlada planira konkretne mjere nakon promjene zakona o zaštiti od zaraza koji bi saveznim vlastima trebao omogućiti uvođenje mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa i na razinama koje su inače u nadležnosti saveznih pokrajina, javljaju njemački mediji u subotu.

Kao glavnu mjeru mediji, pozivajući se na izvore u saveznoj vladi, navode automatsko uvođenje policijskog sata između 21 i 5 sati u gradovima i okruzima u kojima sedmodnevna incidencija tri dana za redom premašuje vrijednost od 100.

Kako nadalje stoji u popisu mjera koji bi u utorak trebao biti predočen zastupničkim klubovima vladajućih stranaka Unije CDU/CSU te Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), u slučaju porasta incidencije iznad 100 škole, fakulteti i vrtići trebali bi prijeći na online nastavu odnosno uvesti izvanredni režim.

Mjera zatvaranja bi se isto tako odnosile i na sva maloprodajna mjesta koja nisu nužna za opskrbu građana. To se odnosi na sve trgovine osim trgovina s namirnicama, ljekarna, drogerija ili benzinskih crpki.

Savezna vlada na čelu s kancelarkom Angelom Merkel prije nekoliko dana najavila je reformu zakona o zaštiti od zaraza koji bi središnjim vlastima omogućio uvođenje mjera bez obzira na stav saveznih pokrajina koje trenutno odlučuju o tomu kada mjere stupaju na snagu.

U pozadini je nezadovoljstvo savezne vlade odnosom lokalnih vlasti prema zajedničkom dogovoru savezne i pokrajinskih vlada o automatskoj upotrebi tzv. „kočnice u slučaju nužde“ tj. automatskom uvođenju strožih mjera u slučaju porasta broja novozaraženih.

Promjena zakona bi saveznim vlastima omogućila uvođenje mjera bez čekanja reakcije lokalnih vlasti.

Prema navodima iz savezne vlade promjenu zakona podržavaju sve parlamentarne stranke s izuzetkom desno-populističkog AfD-a.

Prema navodima predsjednika Bundestaga Wolfganga Schaeublea, zakon bi već sljedećeg tjedna mogao biti izglasan u donjem domu parlamenta a gornji dom parlamenta Bundesrat bi o istom zakonu trebao glasati na prijevremenoj sjednici u drugoj polovini travnja. Fenix-magazin/MD/Hina

Previous article(VIDEO) Na odjelu za prijevremeno rođenu djecu nisu imali robice za njega: Rođen je sa 6,6 kila!
Next articleSMRTNI SLUČAJ U PORODICI MILICE TODOROVIĆ, oglasila se bolnim riječima: “SESTRO MOJA LIJEPA…” (FOTO)