TRIK KOJI TREBA DA ZNATE – NE PROSIPAJTE VODU U KOJOJ STE KUHALI JAJA: Zalijte vaše cvijeće i evo šta će se desiti!

Zanimljivosti

TRIK KOJI TREBA DA ZNATE – NE PROSIPAJTE VODU U KOJOJ STE KUHALI JAJA: Zalijte vaše cvijeće i evo šta će se desiti!

Sigurno niste znali za ovaj fenomenalan trik! A biljke će vam biti zahvalne.

Kada u narednom periodu budete kuhali jaja, nemojte prosuti vodu u kojoj ste ih kuhali! Otkrivamo vam zašto to ne bi trebalo da radite, tj. za šta biste mogli da iskoristite tu vodu!

Već vam je možda poznato da vodu od kuhanja tjestenine ne treba prsuti. Međutim, to isto važi i za vodu u kojoj ste kuhali jaja. Ona može koristiti ni manje ni više nego vašim biljkama! Naime, biljke vole kalcijum! A njega ima podosta u vodi od kuhanja jaja. Kalcijum pomaže da se održi dobra pH-vrijednost zemlje. Zašto je to važno?

Neutralna zemlja, koja ima pH vrijednost između 6,0 i 6,5 – nudi biljkama idealnu okolinu za uzimanje hranjivih materija koje su potrebne za rast i razvoj. Osim toga, kalcijum doprinosi čvrstoći biljke. Važno je da vodu u kojoj ste kuvali jaja ohladite na sobnoj temperaturi prije nego što njom zalijete biljke!

Kako prepoznati nedostatak kalcijuma kod biljaka?

Nije teško prepoznati nedostatak kalcijuma kod biljaka. Često nastaju žuto-smeđe mrlje na listovima – koje su okružene smeđim rubom. Osim toga, biljka ne raste i listovi ostaju mali. Dovoljno kalcijuma u zemlji čini biljke manje osjetljivima na bolesti i oštećenja!

Važna pravila za kupovinu i pripremu jaja za Vaskrs: Koliko se kuhaju da ne popucaju, koliko mogu da stoje na sobnoj temperaturi! (stil.kurir.rs)