KAD ĆE NJEMAČKA IZ „LOCKDOWNA“ ? Merkel je obećala „svjetlo na kraju tunela“, ali političari se ne mogu složiti oko plana popuštanja mjera!

Region

KAD ĆE NJEMAČKA IZ „LOCKDOWNA“ ? Merkel je obećala „svjetlo na kraju tunela“, ali političari se ne mogu složiti oko plana popuštanja mjera!

Građani su nezadovoljni i političarima spočitavaju nelogičnosti poput one zašto su otvorili cvjećarne, a ne i trgovine odjećom kad u obje vrste trgovina mogu primjenjivati jednaka higijenska pravila.

Broj novozaraženih se polako smanjuje. Ali političari žele biti sigurni pa zagovaraju produljenej mjera. Među njima je mnogo rasprava kad će i kako zabrane biti ukinute. Kako piše Deutsche Welle, nekakvog dosljednog plana za otvaranje očito – nema.

Ugostitelji i trgovci su već na rubu očaja. Upozoravaju na tešku financijsku situaciju. Vlada u Berlinu neumorno ponavlja: treba biti oprezan, a zabrane se trebaju ukinuti postupno.

Od početka ove pandemije se stalno koristi željena brojka novozaraženih u posljednjih sedam dana na 100.000 stanovnika. Dugo se govorilo kako njih treba biti najviše 50 da se počnu ukidati zabrane, pa je tih 50 odjednom pretvoreno u 35.

Već i to je izazvalo burne reakcije: predsjednik stranke CDU Armin Laschet je izjavio kako se “ne mogu stalno izmišljati nove granice”, ali je u međuvremenu i on prihvatio tu granicu od 35 novozaraženih.

Gradonačelnica Kölna Henriette Reker je objavila kako će njezin grad “potpuno” obuzdati pandemiju – njezina ideja da ta granica bude samo 10 novozaraženih – prije nego što se počnu otvarati trgovine.

Kancelarka Angela Merkel je ipak građanima obećala svjetlo na kraju tunela i kod vrijednosti od 35 bi i sve trgovine mogle početi raditi.

Ali što znači ta vrijednost? Ona ionako nema veze sa zdravstvom, pišu mediji, nego s političkom procjenom koliko se može opteretiti sustav zdravstvene skrbi. Ali, pitanje je, hoće li na dan kad bude postignuta vrijednost od 35 smjeti početi sve raditi?

Kancelarka Merkel kaže kako to mora postati “stabilno” – dakle potrajati barem tri, četiri, pet dana. Ali u nekim gradovima i općinama je već odavno postignuta te vrijednost, zašto onda tamo trgovine ne otvore svoja vrata, postavlja se pitanje.

Ni na pitanje “kako” ukinuti zabrane nema odgovora: novi sastanak kancelarke s predsjednicima pokrajinskih vlada će biti 3. ožujka, ali već se pokazalo kako su mnoge savezne države izgubile nadu da će se postići jedinstveno rješenje. Neke su već izradile detaljan plan kad će što smjeti početi raditi već prema broju novozaraženih, druge žele odlučivati “već kako što bude”.

A onda je tu i pitanje novog soja virusa: usprkos napisima medija o “strahovitoj” opasnosti, pouzdanih i znanstvenih podataka o soju B.1.1.7 nema mnogo. Kad će sve konačno biti “normalno” još se ne zna? Od političara će se tu teško čuti konkretan odgovor, prenosi DW. Fenix-magazin/MD/DW