Home Zdravlje DA LI VAM JE STALNO HLADAN NOS? EVO ŠTA TO ZNAČI: Ne...

DA LI VAM JE STALNO HLADAN NOS? EVO ŠTA TO ZNAČI: Ne ignorišite ovaj simptom, može biti opasan!

80
0

DA LI VAM JE STALNO HLADAN NOS? EVO ŠTA TO ZNAČI: Ne ignorišite ovaj simptom, može biti opasan!

Mogli bismo pomisliti da je hladan nos samo znak ozebline, ali to ne mora uvijek biti slučaj, jer je hladan nos moguće doživjeti čak i u toplim okruženjima. Kada se to dogodi, to može biti znak da vašem tijelu treba dodatna pažnja.

1. To može biti znak slabog protoka krvi u nosu.

Kada dugo ostanemo u sobi s niskom temperaturom, tijelo pokušava sačuvati toplinu smanjujući protok krvi iz ekstremiteta i preusmjeravajući ga na vitalne organe u tijelu. Također možemo primijetiti da će naš nos biti prva stvar koja će se hladiti jer ovaj dio tijela nema puno masti. Ispijanje šalice nečega vrućeg, poput čaja ili kafe, moglo bi nam pomoći da se ugrijemo.

2. Preopterećeni ste poslom.

Studija na Univerzitetu u Nottinghamu otkrila je vezu između naše tjelesne temperature i količine stresa u našem mozgu. Tijekom istraživanja, što su se sudionici više fokusirali na zadatke koji su im dodijeljeni, lica su im postala hladnija, posebno u području oko nosa. Ako se i vi tako osjećate dok radite, možda ćete poželjeti napraviti kratku pauzu prije nego što nastavite sa aktivnošću.

3. Pod velikim ste emocionalnim stresom.

Emocionalni stres mogao bi biti okidač za Raynaudov fenomen koji uzrokuje drastično sužavanje krvnih žila u našim ekstremitetima na kratak vremenski period. To rezultira hladnoćom i utrnulošću u određenom području, poput nosa, i može trajati od nekoliko minuta do sati. Raynaudov fenomen je češći kod žena i među onima koji žive u hladnoj klimi.

4. Vaši hormoni mogu biti neuravnoteženi.

Kada ne proizvodite dovoljno hormona štitnjače, metabolizam u vašem tijelu može postati spor. Usporeni metabolizam učinit će da vaše tijelo štedi toplinu i energiju, a moglo bi rezultirati i manjom toplinom koja ide do ekstremiteta, poput nosa. novi.ba

Previous articleNI SLUČAJNO NE BACAJTE LJUSKE JAJA! Ubacite ih u jabukovo sirće, evo šta će se desiti!
Next articleNeobičan incident na Aljasci ostavio sve u nevjerici: Čim sam sjela na WC nešto me ujelo za stražnjicu!