1 GREŠKU SVI PRAVIMO SA SOKOM OD CVEKLE, VRLO JE OPASNA: Ako se pije na ovaj način ozbiljno narušava zdravlje!

Zdravlje

1 GREŠKU SVI PRAVIMO SA SOKOM OD CVEKLE, VRLO JE OPASNA: Ako se pije na ovaj način ozbiljno narušava zdravlje!

Cvekla je vrlo korisno povrće, sadrži puno vitamina C, P, vitamina grupe B, jod, gvožđe, kalijum, cink… Takođe, cvekla je bogata vlaknima koja poboljšavaju varenje i čiste crijeva. Ali, ova povrćka može biti opasne za neke ljude.

Cveklu ne bi trebalo da jedu osobe sa dijabetesom, budući da u ovom povrću ima dosta šećera i skroba. Ovo povrće takođe usporava apsorpciju kalcijuma.

Oni koji imaju problema sa gastrointestinalnim traktom takođe treba da budu oprezni, cvekla remeti rad organe za varenje, nadražuje ih i može izazvati dijareju i nadimanje.

Sok od cvekle, koji mnogi preporučuju kao moćno sredstvo za jačanje imuniteta ima brojna blagotvorna svojstva. Preporučuje se za borbu protiv kamenja u bubrezima. Međutim, oksalna kiselina koju ovo povrće sadrži, zapravo može da pogorša stanje. Tako da je svakako preporuka da se obratite ljekaru ukoliko imate kamenje u bubrezima i ne uzimate ovaj sok na svoju ruku.

Sok od cvekle može biti opasan ukoliko se konzumira odmah nakon pripreme, može izazvati spazam krvnih sudova čak i kod zdravih ljudi. Zato je preporuka da najmanje sat vremena odstoji u frižideru prije uzimanja, piše Mondo.rs. novi.ba