Osam svakodnevnih aktivnosti koje nećete moći raditi dok se oporavljate od carskog reza!

Zdravlje

Osam svakodnevnih aktivnosti koje nećete moći raditi dok se oporavljate od carskog reza!

Mnoge žene iznenade se kada nakon carskog reza, dogovorenog ili ne, shvate da mnoge svakodnevne aktivnosti neće moći obavljati dok se oporavljaju od te ozbiljne operacije…

Nakon carskog reza slijedi oporavak koji može trajati dva do četiri dana u bolnici, a onda šest ili više sedmica po povratku kući. Tokom tog perioda neke žene će se poželjeti vratiti svojim uobičajenim aktivnostima, ali to nije izvedivo. Trebat će vremena da tijelo zaraste. Ako se žena ne oporavi, rez neće zarastati ili se može ponovno otvoriti, što produžuje vrijeme oporavka. Zbog toga je važno zatražiti pomoć u obavljanju zadataka nakon carskog reza.

Evo nekoliko aktivnosti koje žena ne može obavljati kada se oporavlja od carskog reza.

Kretanje po stepenicama  – Žene nakon carskog reza ne bi trebale pretjerano koristiti stepenice. U početku to treba potpuno izbjegavati i raditi samo umjereno, piše Index. Ako živite u kući, svakako odaberite jedan sprat na kojem ćete boraviti u prvim danima. Koji god sprat odaberete, opremite ga svime što trebate za brigu o sebi i djetetu.

Podizanje starijeg djeteta – Jedina stvar koju bi žena trebala podizati nakon carskog reza je novorođenče. To znači da će majke morati izbjegavati podizanje starije djece dok rez ne zaraste i trbušni mišići ne povrate snagu. To će potrajati oko šest sedmica. Naravno, to ne znači da starije dijete treba zanemariti. Pažnju mu možete pokazati sjedenjem uz njih te maženjem i paženjem.

Ustajanje iz kreveta – Nakon carskog reza, ustajanje iz kreveta je izazovan zadatak. Najbolji način da ustanete je da se okrenete na jedan kuk, savijete koljena, polako izbacite noge iz kreveta, gurnete se u sjedeći položaj pa iskoračite iz kreveta.

Konzumiranje gaziranih napitaka . Probavni trakt u prvih nekoliko sedmica nakon carskog reza ne radi isto kao prije operacije. Stoga treba izbjegavati konzumiranje gaziranih pića.

-Nakupljanje plinova može uzrokovati mučnu bol u stomaku, kao i u ostalim dijelovima tijela. Pijte puno vode – navode.

Smijanje – Ko se ne voli dobro nasmijati? Neko ko je upravo podvrgnut carskog rezu. Stvari poput smijeha mogu prouzročiti bol, pokazale su studije.

Vožnja – Tokom vožnje nikad ne možete znati što će se dogoditi na cesti. Mogla bi se pojaviti potreba za naglim pritiskanjem kočnice, a to može uzrokovati bol. Doktorica Ann Tan kaže da je najbolje izbjegavati samostalnu vožnju prvih nekoliko sedmica nakon carskog reza.

Teški kućanski poslovi – Sjediti i ništa ne raditi je mnogima teško, ali tu želju za spremanjem treba umanjiti nakon carskog reza. Predmeti poput usisivača su puno teži od onoga što je preporučeno podizati osam sedmica nakon operacije.

Kupanje – Iako možda žudite za toplom kupkom, sa tim trebate pričekati. Rez treba vremena da zaraste, a voda će ga pokvasiti i može se pojaviti infekcija koja dovodi do niza novih problema i produžuje oporavak. krtice.net