Imate ove simptome? Što prije se testirajte na koronavirus!

Region

Imate ove simptome? Što prije se testirajte na koronavirus!

Osim što se simptomi koronavirusa razlikuju od osobe do osobe, također mogu nalikovati i simptomima koji se vezuju uz neke druge bolesti poput prehlade, gripe ili alergije. Zbog toga je potrebno pažljivo pratiti simptome, osobito sada nakon pojave novih inačica covida-19.

PCR testovi služe za dijagnosticiranje covida-19 i kod simptomatskih i asimptomatskih nositelja. Brzo otkrivanje zaraze može pomoći u liječenju bolesti. Ako ste bili u kontaktu s osobom koja je zaražena koronavirusom ili imate neke od simptoma koji se povezuju s covidom-19, trebali biste razmisliti o testiranju. S obzirom na dugačak popis simptoma, evo nekoliko na koje biste trebali obratiti pažnju kako biste znali trebate li se testirati.

Prema Sakthi Karunanithiju, ravnatelju javnog zdravstva u okrugu Lancashire, nije važno ako nemate tri klasična simptoma covida jer bi čak i glavobolja mogla pokazati da ste zaraženi. Prema službenicima javnog zdravstva, ovo je popis simptoma covida-19 koji ukazuju na to da biste se trebali testirati:

-vrućica,
-iznenadni kontinuirani kašalj,
-gubitak mirisa i okusa,
-stalna glavobolja,
-nedostatak daha ili otežano disanje,
-proljev,
-umor,
-mučnina ili povraćanje,
-bolovi u mišićima i zglobovima,
-grlobolja,
-curenje iz nosa.

Treba napomenuti da postoji i nekoliko vrsta testova. Antigenskim testom se u vrlo kratkom roku može detektirati virus kod zaražene osobe. Međutim, s ovim testom treba biti oprezan jer može pokazati i lažno negativan rezultat prenosi “N1“.

PCR testovi su ‘zlatni standard’ i smatra se da je ovo najučinkovitiji način otkrivanja covida-19. Osim toga, postoji i test kojim se može ustanoviti ima li osoba antitijela na koronavirus. Ako test pokaže da osoba ima antitijela, to znači da je osoba u nekom trenutku već preboljela covid-19, prenosi E-Times. haber.ba