Ruski doktori saopštili važno upozorenje: “Ovo izbjegavajte poslije vakcinacije”

Region

Ruski doktori saopštili važno upozorenje: “Ovo izbjegavajte poslije vakcinacije”

Gincburg je posavjetovao vakcinisanima da se uzdrže od štetnih navika. Direktor Nacionalnog istraživačkog centra za mikrobiologiju i epidemiologiju “Gamaleja” Aleksandar Gincburg objasnio je kako treba postupati kako bi primljena vakcina protiv koronavirusa djelovala što efikasnije.

Naučnik je posavjetovao da vakcinisane osobe izbjegavaju intenzivne fizičke aktivnosti dva dana nakon vakcinacije, kako bi se formirao najbolji imunološki odgovor na cjepivo, piše Sputnjik.

Čovjek jednostavno nema dovoljno glukoze, šećera da bi obezbjedio ravnomjerno funkcionisanje dva procesa”, rekao je Gincburg u intervjuu za list “Rosijska gazeta”. Drugi važan uslov za efikasno stvaranje imunog odgovora je raznovrsna ishrana nakon vakcinacije.

Stručnjak je objasnio da je stvaranje antitijela proces koji troši energiju i zahtjeva sintezu proteina, a dugotrajno vježbanje otežava sintezu. Pored toga, Gincburg je posavjetovao vakcinisanima da se uzdrže od štetnih navika, kao što je alkohol, jer one djelimično smanjuju efekat vakcinacije. Rusija je registrovala prvu vakcinu na svijetu protiv kovida “Sputnjik Ve” (Sputnik V) 11. avgusta 2020. godine.

Ugledni naučni časopisu “Lanset” saopštio je da je “Sputnjik Ve” (Sputnik V) sigurna i efikasna vakcina koja pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva bolesti kovid 19. Nakon višemjesečnih istraživanja ruskih imunologa u kojima je učestvovalo 19.866 dobrovoljaca završena je treća faza kliničkih ispitivanja koja je potvrdila efikasnost vakcine od 91,6 posto. haber.ba