Home Zdravlje Pobijedite žgaravicu u trudnoći uz nekoliko savjeta!

Pobijedite žgaravicu u trudnoći uz nekoliko savjeta!

95
0

Pobijedite žgaravicu u trudnoći uz nekoliko savjeta!

Doktori smatraju da na pojavu žgaravice utječe veći nivo hormona progesterona i estrogena jer usporavaju varenje i utiču na otvaranje pregrade između jednjaka i želuca. Doktori općenito savjetuju izbjegavanje ljute, pečene, masne i začinjene hrane a također se savjetuje sljedeće:

Konzumirajte manje porcije hrane – Poželjno je da jedete češće ali manje obroke kako ne biste pretrpali želudac i usporili varenje.

Unosite lakše namirnice – Unosite zdrave i lako probavljive namirnice poput proizvoda od žitarica, voća povrća i sjemenki. Također je dobro ne jesti 2-3 sata prije spavanja.

Unosite dovoljno tečnosti u organizam – Poželjno je da unosite 2 do 2,5l tečnosti svaki dan a preporuka je da tečnost ne unosite tokom obroka jer time usporavate varenje.

Jedite u uspravnom položaju – Izbjegavajte ležeći i poluležeći položaj prilikom jela i pokušajte biti u sjedećem položaju jedan sat nakon obroka.

Bavite se fizičkom aktivnošću – Ukoliko vam to vaš doktor dozvoljava, bavite se umjerenom fizičkom aktivnošću jer tako stimulišete rad crijeva. Također, nemojte jesti 1-2 sata prije aktivnosti. krtice.net/hayat

Previous articleĐani se obrukao kao nikada prije, ovaj klip je napravio POMETNJU na društvenim mrežama!
Next articleDANAŠNJI DATUM 12.2.2021. JE POSEBAN: Da li primjećujete nešto neobično? EVO ŠTA JE U PITANJU!