Home Zdravlje Ovaj organ rijetko pokazuje simptome bolesti, ali njegovo oštećenje dovodi do smrti!

Ovaj organ rijetko pokazuje simptome bolesti, ali njegovo oštećenje dovodi do smrti!

165
0

Ovaj organ rijetko pokazuje simptome bolesti, ali njegovo oštećenje dovodi do smrti!

Ustandardnoj krvnoj slici nekoliko je parametara koji ukazuju na funkcioniranje jetre. Krvna slika obuhvaća i nekoliko parametara jetrenih enzima pomoću kojih se može vidjeti je li “tihi organ” u našem tijelu oštećen.

Ustandardnoj krvnoj slici nekoliko je parametara koji ukazuju na funkcioniranje jetre. Jedan povišeni parametar ne mora značiti ništa, liječnik će pogledati kompletnu sliku. Pogledajte svoj nalaz krvi i provjerite kako radi vaša jetra:

-ALT (alanin aminotransferaza) enzim je koji se normalno nalazi najviše u jetri. Kada dođe do oštećenja jetre, povećava se i koncentracija ovog enzima u krvi. Pomoću njega prate se i određene bolesti poput ciroze, hepatitisa i oštećenja izazvanih lijekovima.

-AST (aspartat transaminaza) još je jedan enzim u jetri, a često se prati i odnos AST-a i ALT-a. Visoka razina AST-a upućuje na oštećenje jetre, no za razliku od ALT-a manje je specifičan jer njegovo povišenje može upućivati i na oštećenje srca, pluća, mišića…

-ALP (alkalna fosfataza) enzim je aktivan u kostima, jetri, žučnim kanalima, crijevima. Možete biti povišen ako imate oštećenje ili bolest jetre, blokiran žučni kanal ili bolesti kostiju.

-GGT (gama-glutamiltransferaza) koristi se u otkrivanju bolesti jetre i žučnih kanala. Općenito, povećana razina ukazuje na oštećenje jetre, ali ne ukazuje posebno na stanja koja mogu biti uzrok oštećenja. Služi i za praćenje kroničnog alkoholizma.

-Protrombinsko vrijeme (PV) brz je i pouzdan koagulacijski test koji se koristi za otkrivanje poremećaja zgrušavanja krvi i praćenje terapije protiv zgrušavanja krvi. Ponegdje se koristi i naziv Quickov test. Skraćeno protrombinsko vrijeme može biti znak oštećenja jetre, a lijekovi koji razrjeđuju krv, poput varfarina, mogu dovesti do njegova povećanja.

-Bilirubin je produkt raspada eritrocita. Obično se izlučuje putem žuči, a povišena vrijednost bilirubina u krvi znak je da nešto nije u redu s radom jetre, ali može ukazivati i da ste kronično neispavani i umorni ili da imate poremećaj metabolizma bilirubina (Gilbertov sindrom), piše Živim.hr

Sedam znakova koji mogu ukazivati na bolesnu jetru:

-Žuta koža i oči
-Neuobičajeni umor i mučnina
-Oticanje u području abdomena
-Pojava angioma na koži nalik pauku
-Stalne masnice
-Urin tamnije boje
-Svrbež kože… krtice.net

Previous articleOrganizatorici protesta protiv zabrane abortusa u Poljskoj prijeti 8 godina zatvora!
Next articleĐani se obrukao kao nikada prije, ovaj klip je napravio POMETNJU na društvenim mrežama!