Home Zdravlje ODMAH PIPNITE SVOJ NOS – JE LI HLADAN? Ako jest evo šta...

ODMAH PIPNITE SVOJ NOS – JE LI HLADAN? Ako jest evo šta to znači!

82
0

ODMAH PIPNITE SVOJ NOS – JE LI HLADAN? Ako jest evo šta to znači!

Hladan nos se često javlja u kombinaciji s hladnim ekstremitetima. To također znači da su hladan nos ili hladne ruke i noge općenito bezopasni za naše zdravlje, čak i ako nam je neugodno zbog hladnoće. Usput, žene su obično „hladnije“ od muškaraca – to je djelomično i zbog fluktuirajuće razine estrogena, jer taj hormon, između ostaloga, regulira tjelesnu temperaturu. S druge strane, žene imaju manje mišićne mase i tanju potkožnu masnoću od muškaraca.

Glavni uzroci su sljedeći:

• opći poremećaj cirkulacije

• hladne vanjske temperature

• nizak pritisak

• stres

Evo zašto stres uzrokuje hladan nos:

Znanstvenici sa Sveučilišta Nottingham uspjeli su u dokazati u istraživanju da hladan nos također može ukazivati na stres. Načelo koje stoji iza toga je isto kao kad tijelo regulira cirkulaciju krvi kako bi se ugrijalo: krv teče u druge dijelove tijela gdje je potrebna više nego u nosu.

U ovom su slučaju za to zaslužni razni hormoni stresa (poput kortizola). Oni osiguravaju da je tijelo u pripravnosti te u nekoliko sekundi može odlučiti trebamo li pobjeći ili se boriti. Koncept je ostatak relikvije iz kamenog doba, gdje bi presporo donesena odluka brzo mogla značiti smrt.

Za svoje istraživanje su znanstvenici ispitanicima davali različite zadatke te, koristeći termovizijsku kameru, promatrali kako se mijenja tjelesna temperatura ispitanika. Njihov zaključak: što su zadaci postajali zahtjevniji, to se temperatura na licima ispitanika više smanjivala – učinak je bio najuočljiviji na nosu.

Ovi savjeti pomoći će ti protiv hladnog nosa Kako bi se riješila hladnog nosa, prvo što trebaš učiniti je liječiti uzrok:

• smrzavanje/hladne temperature/nizak krvni tlak: ako ti je iz različitih razloga jednostavno jako hladno, trebala bi se, primjerice, oblačiti toplije i slojevitije i napraviti si vrući čaj koji te zagrijava iznutra – čaj od đumbira, na primjer. Također ti može pomoći i stari dobri termofor.

• poremećaji cirkulacije: možeš poboljšati cirkulaciju krvi, na primjer, izmjenjujući hladan i vrući tuš te konzumirajući ljute začine u hrani, npr. čili. Ako to ne pomogne, obrati se liječniku.

– stres: stres možeš smanjiti, na primjer, uzimajući vrijeme za sebe i stvari koje ti puno znače: primjerice druženje s najboljom prijateljicom ili bavljenje sportom.

Ako imaš stres na poslu, trebala bi razmisliti o razlozima za to. Možda se neki posao može delegirati ili riješiti drugačije? Sukobi s kolegama ne bi trebali ostati neriješeni, jer to samo opterećuje. (Novi.ba/24sata)

Previous articleNina Badrić objavila ljubavni oglas, traži srodnu dušu…
Next article7 SRETNIH RIJEČI KOJE PRIVLAČE PARE: Izgovorite ovo naglas i gledajte KAKO VAM SE NOVAC VRAĆA, BIT ĆETE NAM ZAHVALNI!