Home Region JEZIVA BOLEST HARA BIH Korona je za ovo šala, svakog dana 20...

JEZIVA BOLEST HARA BIH Korona je za ovo šala, svakog dana 20 sahrana i 30 novooboljelih!

77
0

JEZIVA BOLEST HARA BIH Korona je za ovo šala, svakog dana 20 sahrana i 30 novooboljelih!

Karcinom je u protekloj deceniji u Bosni i Hercegovini odnio skoro 74.800 života, a sa ovom teškom dijagnozom godišnje se, u prosjeku, suoči oko 12.000 ljudi. Dakle, za samo 10 godina rak je u BiH ubio više stanovnika nego što, na primjer, Doboj ima građana, dok je u Srpskoj, od 2010. do 2019, od malignih bolesti preminulo 29.625 ljudi.

Podaci entitetskih zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je tokom pretprošle godine bitku sa zloćudnom bolešću u Srpskoj izgubilo 2.891, a u FBiH 4.864 osobe. To znači da, u prosjeku, od raka u BiH svakoga dana premine 20 ljudi, dok kod 30 građana bude potvrđen neki zloćudni tumor. Dr Zdenka Gojković, nacionalni koordinator za maligna oboljenja RS, naglašava da je vidljiv stalni porast novooboljelih u Srpskoj, te da je vodeći karcinom pluća.

– Od 2009, zaključno sa 2014. godinom, broj oboljelih u Srpskoj porastao je za 25 odsto. Ono što je zabrinjavajuće kod nas jeste što je smrtnost za neke karcinome u porastu, a za te iste bolesti u svijetu je polako u opadanju. U razvijenim zemljama imaju skrining programe za karcinom dojke, grlića materice i debelog crijeva – ističe dr Gojković.

Maligne bolesti, nakon kardiovaskularnih, odnose najviše života, a od ukupnog broja preminulih godišnje, svaki peti umre od malignoma. Zvanična statistika pokazuje da je u Srpskoj, za nešto više od dvije decenije, ukupan broj umrlih od karcinoma porastao za skoro 77 odsto, s obzirom na to da je 1997. od neoplazmi preminulo 1.636 ljudi.

Ljekari upozoravaju da je većina karcinoma rezultat izloženosti brojnim uzročnim faktorima. Naglašavaju da se neki od ovih faktora ne mogu modifikovati, ali da se oko jedne trećine slučajeva raka može spriječiti promjenom ponašanja i adekvatnom preventivnom zdravstvenom zaštitom.

Prije svega savjetuju prestanak pušenja, konzumiranje zdrave hrane, fizičku aktivnost, izbjegavanje alkohola, prekomjernog izlaganja suncu, održavanje normalne tjelesne težine, kao i zaštitu od infekcija koje se mogu razviti u rak.

Ukoliko dođe do razvoja bolesti, ističu, ishod je moguće poboljšati ranim otkrivanjem i adekvatnim liječenjem i rehabilitacijom. Podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH pokazuju da je u Federaciji BiH u 2018. registrovano 6.210, dok je, prema podacima Registra za maligne neoplazme, u RS u 2017. otkriven 5.901 novi slučaj malignih bolesti.

– Pet najčešćih lokalizacija novootkrivenih slučajeva malignih tumora kod muškaraca u ovoj godini bili su dušnik, bronhije i pluća, kolon i rektum, prostata, mokraćna bešika i želudac. Kod žena su dojka, kolon, rektosigmoidni spoj i rektum, dušnik, bronhije i pluća, grlić materice i tijelo materice – ističe načelnica Službe socijalne medicine u Institutu za javno zdravstvo RS, Dijana Štrkić. krtice.net

Previous articleUŽIVAJU U LJUBAVI: Seka i Veljko se razgolitili i pohvalili se fotografijom!
Next articleStiže nam moćan astro period: Ova 3 znaka očekuje velika sreća od sredine februara!