Home Region Britanski soj koronavirusa stigao i u BiH, a ovo su simptomi!

Britanski soj koronavirusa stigao i u BiH, a ovo su simptomi!

92
0

Britanski soj koronavirusa stigao i u BiH, a ovo su simptomi!

Britanski soj koronavirusa potvrđen je i u Bosni i Hercegovini, preciznije, Sarajevo. Ova varijanta novog koronavirusa SARS-CoV-2, prvi put je otkrivena u Velikoj Britaniji i prisutna je u više od 60 zemalja svijeta. Nova varijanta (postoje još i južnoafrička, ali i brazilska) navodno je za 50 do 70 posto zaraznija od one koja trenutno cirkulira. Mutacije novog koronavirusa zabrinjavale su stručnjake od početka izbijanja pandemije.

Simptomi zaraznijeg, britanskog soja koronavirusa nešto su drugačiji od ranije dominantne varijante, pokazuje studija britanskoga Nacionalnog statističkog ureda, koja je objavljena prošle sedmice.

Gubitak mirisa i okusa, “zaštitni znak” zaraze osnovnim sojem koronavirusa, nešto je rjeđi pri zarazi takozvanom B.1.1.7 varijantom. Kašalj, umor, mijalgija (bol u mišićima) i grlobolja u toj su verziji češći. Nema razlike u učestalosti glavobolja, nedostatka daha, proljeva i povraćanja. U istraživanju su proučeni podaci nasumično izabranih 6000 ljudi koji su bili pozitivni na koronavirus.

Mutacije, odnosno promjene u genetskom materijalu virusa, uobičajena su pojava. Nekima od njih virus sam sebi šteti, ali druge mu mogu dati prednost kao što je slučaj u britanskoj varijanti koja se lakše širi. Zasad nije ustanovljeno da je B 1.1.7 i smrtonosniji.

Također, naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država dali su svoj redosljed simptoma novog soja. Njihovi nalazi ukazuju da simptomi idu ovim redom:

-Groznica
-Kašalj i bolovi u mišićima
-Mučnina i povraćanje
-Dijareja ... (Radio Sarajevo)

Previous articleTragičan epilog krvavog pira u Bužimu: Preminuo i suprug Aldine Bratić!
Next articleBalkanci u Americi ga obožavaju: HARIS KOLJENOVIĆ SNIMIO PJESMU TUGE POD NAZIVOM “AMERIKA”