Home Uncategorized Njemački meteorolozi najavljuju “vanrednu zimu”, ledeni val stiže i u BiH!

Njemački meteorolozi najavljuju “vanrednu zimu”, ledeni val stiže i u BiH!

66
0
08.01.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Snijeg u Sarajevu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Njemački meteorolozi najavljuju “vanrednu zimu”, ledeni val stiže i u BiH!

Dio željezničkog prometa otkazan je rano u nedjelju u Njemačkoj zbog snijega, dok se država priprema za snježne oluje i niske temperature Meteorolozi upozoravaju na snježne oluje i poledicu u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, Hessenu, Falačkom Porajnju, Tirinškoj i Saskoj, dok jug Njemačke bilježi značajno toplije vrijeme. Njemačka agencija dpa prenosi kako su velike količine snijega već zabilježene kod središnjeg grada Goettingena, kod Hanovera i na sjeverozapadu države.

Njemački meteorološki servis DWD govori o “dolasku vanredne zime“.

Velike količine snijega očekuju se u nedjelju, pa bi neke ceste i željeznice mogle biti zatrpane. Meteorolozi očekuju još između 15 i 40 centimetara snijega, a dio željezničkih ruta u središtu i na sjeveru zemlje otkazan je i prije novog snijega.

„Ovo je mjera predostrožnosti“, rekao je rano u nedjelju glasnogovornik željeznice.

Otkazana su putovanja u i iz Hamelna, Hildesheima, Nienburga, Cellea te ona oko Hanovera i Bremena.

U Bosni će sutra biti pretežno oblačno vrijeme. Većinom će padati slaba kiša. Više padavina prijepodne na zapadu i jugozapadu Bosne. U Hercegovini oblačno sa jačom kišom. Prestanak padavina u večernjim satima. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 14°C.

U Sarajevu će biti pretežno oblačno vrijeme. Povremeno može padati slaba kiša. Jutarnja temperatura zraka iznosit će oko 7, a najviša dnevna oko 12 stepeni. Danas preovladava pretežno oblačno vrijeme.Kiša je padala u većem dijelu BiH. Glavnina padavina je bila prijepodne.

U srijedu će u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje će padati kiša. Jača kiša na području Hercegovine, zapada i jugozapada Bosne. Na istoku i sjeveroistoku Bosne ne prognoziraju se padavine. Očekuje se jak vjetar južnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16°C. U četvrtak će biti pretežno oblačno vrijeme. Prije podne se očekuje postepeno opadanje temperature zraka što će usloviti prelazak kiše u susnježicu i snijeg, osim na jugu zemlje.Od sredine dana prema večernjim satima postepen prestanak padavina. Vjetar umjerene jačine. Prije podne vjetar postepeno mijenja smjer sa juga na sjever.

Temperatura zraka viša prije podne i postepeno će opadati od jutarnjih sati sa područja sjevera i sjeverozapada prema jugu i istoku zemlje. Prognozirana najviša temperatura zraka u jutarnjim satima između 5 i 10°C i postepeno će opadati.

Od petka se na cijelom području Bosne i Hercegovine mogu očekivati niske temperature. Temperature zraka kretat će se od -13 stepeni u jutarnjim satima, dok će se dnevna temperatura kretati oko -5 stepeni .

Prema prognozama, hladnije vrijeme i niske temperature trebale bi se zadržati i za vikend koji je pred nama, kao i tokom naredne sedmice u većem dijelu naše zemlje. fokus.ba

Previous articleMuriz Memić: Dženan je umro zbog Alise jer nije pozvala pomoć!
Next articleMerkel želi spriječiti otvaranje škola, raste spremnost građana na vakcinisanje!