Home Region ALARMANTAN ZNAK DA JE NIVO VITAMINA D U VAŠEM TIJELU PRENIZAK: Javljaju...

ALARMANTAN ZNAK DA JE NIVO VITAMINA D U VAŠEM TIJELU PRENIZAK: Javljaju se ovi simptomi!

73
0

ALARMANTAN ZNAK DA JE NIVO VITAMINA D U VAŠEM TIJELU PRENIZAK: Javljaju se ovi simptomi!

Vitamin D proizvode ćelije kože kada su izložene svjetlosti, što ga čini jedinstvenim među ostalim vitaminima koje obično treba unijeti u organizam. Iako je sunce obično najbolji izvor vitamina D, nije uvijek lako biti na suncu zbog izloženosti UV zračenju i takođe zbog ograničene dnevne svjetlosti u određenim dijelovima svijeta.

Sposobnost tijela za proizvodnju i apsorpciju vitamina D značajno se smanjuje kod starijih ljudi u poređenju s mlađima. Pogotovo za starije ljude s ograničenom pokretljivošću ili zdravstvenim uslovima koji zahtjevaju da ostanu unutra, gotovo je nemoguće da dobiju dovoljno vitamina D od sunca. Nedostatak vitamina D najsigurnije se određuje analizom krvi, ali treba znati da se mogu javiti i ovi simptomi:

Bolovi u kostima – Vitamin D reguliše metabolizam kalcijuma i fosfata i važan je u održavanju čvrstih, jakih kostiju. To znači da kad postoji nedostatak vitamina D, mogu postojati problemi s cjelokupnim zdravljem kostiju što je rezultat bolovima u kostima ili čak zglobovima.

Malaksalost – Jedno istraživanje časopisa “Western Journal of Medicine” prikazuje da je mišićna slabost sigurno znak da neko ne unosi dovoljno vitamina D, ali može biti i reverzibilno.

Umor i letargija – Osjećaj umora, pa čak i letargija mogu biti znak nedostatka vitamina D.

Jedno istraživanje koje je objavio Sjevernoamerički časopis medicinskih nauka pobliže je proučilo ovu tvrdnju i utvrdilo da je 77,2% pacijenata s nedostatkom vitamina D imalo umor. Kada su njihovi brojevi vitamina D normalizovani, simptomi umora znatno su se poboljšali.

Neraspoloženje i depresija – Studije pokazuju da postoji zanimljiva veza između nedostatka vitamina D i depresije. Jedna studija koju je objavio Journal of Issues in Mental Health Nursing zaključuje da su grupe kojima prijeti nedostatak vitamina D (starije osobe, adolescenti, gojazne osobe i osobe s hroničnim bolestima) takođe iste grupe koje su izvijestile o riziku od depresije. Ako se osjećate neraspoloženo i nemate objašnjenje za to, procena unosa vitamina D mogao bi biti koristan sljedeći korak.

Grčeve u mišićima – Zajedno s osjećajem slabosti u mišićima, vjerovatno ćete i zbog nedostatka vitamina D iskusiti i grčeve. Iako je to suptilan znak, grčevi u mišićima mogu biti jedan od znakova. (stil.kurir.rs)

 

Previous articleCOVID pasoš: Za koje zemlje će trebati i kada bi mogao biti uveden?
Next articleSAMO 3 KAŠIČICE DNEVNO: Istopite sve masti sa stomaka i snizite holesterol!