Home Region PITANJE ŽIVOTA, SMRTI I STRANAČKE POLITIKE: Može li Biden ukinuti smrtnu kaznu...

PITANJE ŽIVOTA, SMRTI I STRANAČKE POLITIKE: Može li Biden ukinuti smrtnu kaznu u SAD-u?

133
0

PITANJE ŽIVOTA, SMRTI I STRANAČKE POLITIKE: Može li Biden ukinuti smrtnu kaznu u SAD-u?

Godine 1994. senator Joe Biden je glasao za dalekosežni zakon o kriminalu koji je produžio savezne kazne i proširio saveznu smrtnu kaznu na oko 60 zločina. Biden se 2020. kandidirao za predsjednika na platformi koja se zalagala za ukidanje savezne smrtne kazne i davanje poticaja državama, vjerojatno putem saveznog financiranja, za ukidanje njihovih zakona o smrtnoj kazni. To bi bila promjena američke politike, ne samo trenutne uprave, već i njezinih prethodnika obje stranke – platforma Demokratske stranke odobrila je smrtnu kaznu još 2012. godine prije nego što je zatražila ukidanje 2016. Sljedećih nekoliko tjedana moglo bi pokazati hoće li i kako Biden izvršiti svoje predizborno obećanje.

Dok se Biden i novoizabrana potpredsjednica Kamala Harris, dugogodišnja protivnica smrtne kazne u Kaliforniji, pripremao za preuzimanje dužnosti u srijedu, Trumpova administracija je neviđenom brzinom, od srpnja prošle godine smrtnom injekcijom usmrtila 13 zatvorenika. U medijima je osobito naglašeno pogubljenje Lise Montgomery, koja je zadavila trudnu ženu u Missouriju 2004. godine, a koja je bila prva žena koju je savezna vlada pogubila od 1953. godine. Kongresni Demokrati uvode zakone o ukidanju savezne smrtne kazne, ali za prolazak bi bila potrebna određena dvostranačka podrška, što se čini malo vjerojatnim u trenutnoj klimi. Biden bi, međutim, mogao samostalno djelovati na zaustavljanju saveznih kaznenih progona – i, što je dramatičnije, ublažiti preostalih 50 saveznih smrtnih kazni, svodeći ih na doživotni zatvor. Nijedan predsjednik to nije učinio, ali nikada među Amerikancima nije bilo takvog prihvaćanja da je život bez mogućnosti uvjetnog otpusta poželjniji od smrtne kazne.

Uz Japan, Tajvan i Singapur, Sjedinjene Države jedna su od četiri liberalne demokracije i jedina zapadna država koja redovito primjenjuje smrtnu kaznu. Jedna je od 48 zemalja u svijetu koja je primjenjuje i prva je razvila smrtonosnu injekciju kao metodu izvršenja, koju je u međuvremenu usvojilo pet drugih zemalja. Filipini su u međuvremenu ukinuli smaknuća, a Gvatemala je to učinila zbog građanskih kaznenih djela, a Sjedinjene Države ostale su jedna od četiri zemlje koje još uvijek koriste ovu metodu (zajedno s Kinom, Tajlandom i Vijetnamom). U Singapuru i Japanu pogubljenja se izvode vješanjem dugim užetom. Na Tajvanu je odavno poželjna metoda smaknuća bio pištolj; iako se nikada nije koristila, smrtonosne injekcije su vlasti razmatrale u prošlosti i ostaju opcija. Uobičajena je praksa u svijetu da se osuđenima daju sedativi prije pogubljenja, bez obzira na metodu koja se koristi. Između 1967. i 1977. u Sjedinjenim Državama nije bilo pogubljenja. Potom je 1972. Vrhovni sud SAD-a poništio zakone o smrtnoj kazni u predmetu Furman protiv Georgije, smanjujući sve smrtne kazne koje su u to vrijeme čekale na doživotni zatvor. Nakon toga je većina država donijela nove statute smrtne kazne, a sud je potvrdio zakonitost smrtne kazne u slučaju Gregg protiv Georgije 1976. godine. Od tada je više od 7800 optuženika osuđeno na smrt; od toga je više od 1500 pogubljeno. Oslobođeno je ukupno 170 osoba koje su od 1972. godine osuđene na smrt. Od 16. prosinca 2020. godine, 2.591 osuđenik još uvijek čeka na smrtnu kaznu. Ministarstvo pravosuđa Trumpove administracije najavilo je svoje planove za nastavak kazni za savezne zločine 2019. godine. Daniel Lewis Lee postao je 14. srpnja 2020. prvi zatvorenik kojeg je pogubila savezna vlada od 2003. Trenutno je 49 zatvorenika u saveznoj smrtnoj kazni.

Gallupova anketa u listopadu 2019. otkrila je da je, na pitanje koju kaznu preferira za ubojstvo, 60 posto ispitanika favoriziralo život bez uvjetnog otpusta, u usporedbi s 36 posto koje je zagovaralo smrtnu kaznu. ‘Sjedinjene Države stoje same među svojim partnerima u pogubljenju vlastitih građana. … Pozivamo vas da pravdu stavite na prvo mjesto u prvom danu svoje uprave i okončate uporabu smrtne kazne ‘, navelo je 45 članova Demokratske kuće u pismu Bidenu pozivajući na ublažavanje kazne i zaustavljanje kapitalnih tužbi. No, Kent Scheidegger, pristaša smrtne kazne, rekao je da sve dok postoji savezni zakon o smrtnoj kazni, Biden mora “ozbiljno shvatiti svoju ustavnu dužnost da pazi na to da se zakoni vjerno izvršavaju i da se i dalje provode’.

S druge strane, niti jedan zakon ne zahtijeva od tužitelja da u svakom slučaju traže smrtnu kaznu. Nedavni tok pogubljenja odvijao se bez značajnih prigovora sudova, posebno Vrhovnog suda. Montgomeryin zločin bio je jeziv – zadavila je Bobbie Jo Stinnett, ženu u osmom mjesecu trudnoće, a zatim je izvadila nerođeno dijete iz utrobe žrtve i odnijela ga u svoju kuću u Kansasu, gdje je sljedeći dan uhićena. No, i njezino je podrijetlo bilo jednako jezivo – rođena je s oštećenjem mozga zbog majčinog alkoholizma i trajno zlostavljana od očuha i vlastite majke. Nakon procjena stručnjaka za mentalno zdravlje da je Montgomery bila u zabludi i da nije mogla razumjeti je li ili zašto će biti pogubljena, američki okružni sudac Daniel Hanlon iz Indiane, kojega je imenovao Donald Trump, zaustavio je izvršenje kazne i zatražio dodatne istrage oko njezinog mentalnog stanja. Njegovu je presudu brzo poništio savezni žalbeni sud – vijeće od tri republikanska suca – koji je rekao da ocjene mentalnog zdravlja nemaju autoritet jer liječnici Montgomery nisu vidjeli od 2016. godine, odnosno od posljednjeg puta kad su je smjeli posjetiti. Vrhovni je sud kratkim nalogom odbio reviziju, ne navodeći nikakve razloge.

Posljednja dvojica koja su ubijena, Corey Johnson i Dustin Higgs, obojica osuđeni za višestruka ubojstva, zarazili su se virusom COVID-19 u epidemiji u saveznom zatvoru u Terre Haute, u Indiani, i to u mjesecu kada su trebali biti pogubljeni. Savezni sudac odobrio je odgodu presude obojici muškaraca, rekavši kako su medicinska svjedočenja pokazala da će vjerojatno pretrpjeti mučenje usporedivo s plovidbom na uzburkanom moru zbog utjecaja smrtonosne droge na njihova pluća stradala od virusa. No, žalbeni je sud odbio procjenu kao puku špekulaciju, a Vrhovni sud odbio je reviziju u oba slučaja bez komentara.

Poštivanje smrtnih kazni i nalozi za izvršenje ostavljaju sudbinu ove kazne uglavnom u rukama izvršne vlasti, na saveznoj i državnoj razini, dok se viši sudovi nastoje ne petljati. Iako su njihove komutacijske ovlasti zakonom ograničene u nekim državama, guverneri, poput predsjednika, imaju jedinstvenu vlast nadvladati presude sudaca i porote. No, njihova uloga može biti pozitivna. Guverner Illinoisa George Ryan, republikanac, zamijenio je 167 smrtnih presuda države doživotnim zatvorom u posljednjim danima svog mandata u siječnju 2003. Guverneri u nekoliko drugih država poduzeli su slične akcije neposredno prije napuštanja dužnosti. Guverner Gavin Newsom proglasio je moratorij na pogubljenja u Kaliforniji nakon stupanja na dužnost 2019. godine i zatvorio komoru za pogubljenja u San Quentinu. No, on nije pokušao ublažiti kazne 708 osuđenih zatvorenika u državi – a ako je to učinio, državni zakon zahtijevao bi da većina Vrhovnog suda države odobri komutaciju za bilo kojeg zatvorenika koji je imao najmanje dvije prethodne osuđujuće presude.

Biden bi riskirao reakciju ako zamijeni sve savezne smrtne kazne. Morao bi vjerovati da je problem zaista važan ili pričekati da to provede mnogo kasnije u svom mandatu, kada ostvari velik dio onoga što je naumio, a posebno je povoljno vrijeme na kraju mandata, kada je poznato da se više neće kandidirati. Ali predsjednik ima i druge mogućnosti. Sve se svodi na razliku između pragmatizma i idealizma. Praktično govoreći, Biden bi mogao odgoditi smrtne kazne, možda imenovati povjerenstvo koje će proučiti problem i poduzeti mjere, ako postoje, kasnije u svom mandatu. novi.ba

Previous articleUDAJE SE CECA RAŽNATOVIĆ! VIJEST UPRAVO OBJAVLJENA: Evo kada je svadba planirana! IZNENAĐENJE…
Next articleJELENA KARLEUŠA URADILA “RUSKI VOLUMEN”, POKAZALA NOVE USNE: Evo kako sada izgleda, IZNENAĐENJE!