Home Region DA LI VAKCINE PROTIV KORONE IZAZIVAJU STERILITET KOD ŽENA? Ginekološkinja Fazlagić otkrila...

DA LI VAKCINE PROTIV KORONE IZAZIVAJU STERILITET KOD ŽENA? Ginekološkinja Fazlagić otkrila ima li RAZLOGA ZA BRIGU!

75
0

DA LI VAKCINE PROTIV KORONE IZAZIVAJU STERILITET KOD ŽENA? Ginekološkinja Fazlagić otkrila ima li RAZLOGA ZA BRIGU!

Na društvenoj mreži Tviter pojavila se izjava žene kojoj lekar nije preporučio da se vakciniše protiv korona virusa ukoliko bilo kada u budućnosti planira da ostane trudna, jer, kako kaže, vakcina izaziva sterilitet. Informacije ovog tipa često se pojavljuju na društvenim mrežama, iako naučnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) tvrde suprotno.

– Novi Sad. Lekar ne dozvoljava vakcinaciju ženi koja planira jednog dana (ne sutra, niti za tri meseca, već u budućnosti) da ostane trudna, jer “vakcine izazivaju sterilitet”- napisala je korisnica Tvitera Sanja.

Njena objava izazvala je mnogo reakcija. Budući da ovakve objave opravdano mogu da uznemire mlade devojke koje u budućnosti žele da se ostvare kao roditelji, redakcija “Telegrafa” kontaktirala je ginekologa dr Mimu Fazlagić.

– To nikako nije tačno – naglasila je ona.

Fazlagićeva je objasnila da se trudnice trenutno ne vakcinišu zato što ne postoje istraživanja koji bi potvrdili da je to bezbedno, ali da su se ipak neke trudne žene vakcinisale, jer tada još nisu znale da su u drugom stanju.

Inače, Svetska zdravstvena organizacija je prošlog petka ažurirala preporuke u vezi trudnica i vakcinacije protiv korona virusa. Prema ovim smernicama, trudnice mogu da se vakcinišu ako su u visokom riziku od izloženosti korona virusu ili ako u osnovi imaju medicinska stanja koja ih izlažu riziku od teške bolesti.

– Devojkama koje planiraju da ostanu trudne savetovala bih da sačekaju nekoliko ciklusa posle primljanja druge doze vakcine – zaključila je ona. (Espreso / Telegraf)

Previous article(VIDEO) Ćana šalje poruku koja mnoge pogađa. Pjesma koja stvara tugu i dira u srce!
Next articleČIM OSETITE PRVE ZNAKE MIGRENE, nabavite ove STVARI koje će vam mnogo POMOĆI!