Home Region ZAŠTO NE OPADA BROJ ZARAŽENIH? Dr Janković ODGOVORIO NA PITANJE KOJE SVE...

ZAŠTO NE OPADA BROJ ZARAŽENIH? Dr Janković ODGOVORIO NA PITANJE KOJE SVE ZANIMA pa pomenuo NOVE MERE!

67
0

ZAŠTO NE OPADA BROJ ZARAŽENIH? Dr Janković ODGOVORIO NA PITANJE KOJE SVE ZANIMA pa pomenuo NOVE MERE!

Na pitanje zašto broj zaraženih ne opada, imunolog Srđa Janković je rekao:

“Brojke ne opadaju zato što je velika aktivnost virusa u populaciji. U ovom trenutku ne mogu da kažem ni da li će se popuštati, ni da li će se pooštriti mere. Za sada pratimo situaciju, a na snazi ostaju postojeće mere”, rekao je.

On je govoreći za tv Prva o stanju u bolnicama rekao da je u odnosu na kraj prošle godine pritisak manji, pa se bolnice koje su bile u kovid sistemu sada izlaze i vraćaju se redovnim poslovima.

Dr Janković kaže da nije smanjena virulencija virusa, te je i dalje važno da ostanu mere na snazi.

– Virus svuda gde ima prostora koristi priliku da prodre. Zato je važno da se izbegavaju okupljanja – kaže on.

Vakcinacija i zaražavanje, ruku pod ruku

– Nažalost, paralelno sa vakcinacijom teče i zaražavanje. Zaštitni imunitet koji pratimo ostaje onima koji su vakcinisani, ali i onima koji su preležali bolest. Nama je važnije da se imunitet dobije vakcinacijom, jer tako sprečavamo da neko zarazi drugog – kaže Janković koji kaže da je minimum mesec dana nakon preležanog kovida neko može da primi vakcinu.

Razlog tome je kako kaže to što ćelije neće prepoznati vakcinu kao zaštitu. Na pitanje da li je poželjno stalno proveravati antitela nakon vakcinacije, Janković kaže da nije uvek poželjno.

– Antitela nisu jedino što štiti, saao su najlakše proverljiva. Kod nekog se neće pokazati – objašnjava naš imunolog.

Govoreći o neželjenim reakcijama Janković kaže da je ALIMS prijavio 80, ali velika većina su blage reakcije, samo tri su klasifikovane kao teže, ali ni one nisu bile sa ozbiljnim posledicama.

– Sve tri ozbiljnije su se završile bez ikakvih posledica, samo su klasifikovane kao teže – kaže dr Janković. (Espreao/Blic)

Previous articleZAHVALNOST PREDSEDNIKA SRBIJE NA KOLEGIJALNOSTI REPUBLIKE KINE: Ipak, Vučić ima 1 MOLBU!
Next article20 SEKUNDI VRELE AKCIJE! PROCUREO EKSPLICITNI SNIMAK EDITE ARADINOVIĆ!? Pevačica van sebe, progovorila o tome!