Home Region ISTINA JE DA UMIRE 1 LEKAR DNEVNO! Tužna vest stigla BAŠ SADA,...

ISTINA JE DA UMIRE 1 LEKAR DNEVNO! Tužna vest stigla BAŠ SADA, zdravstveni sistem pred pucanjem, POSLEDICA POGUBNA!

71
0

ISTINA JE DA UMIRE 1 LEKAR DNEVNO! Tužna vest stigla BAŠ SADA, zdravstveni sistem pred pucanjem, POSLEDICA POGUBNA!

Bolivijski lekari zahtevaju od vlade uvođenje strogog zaključavanja za celu zemlju i prete da će prestati da primaju nove pacijente, jer se beleži nagli porast slučajeva KOVID-19, u kome strada prosečno jedan medicinar dnevno, a zdravstveni sistem se nalazi pred pucanjem, prenosi Rojters.

Broj novih dnevnih slučajeva koronavirusa u Boliviji, koja je juče dobila prvu seriju ruskih vakcina Sputnjik V, dostigao je rekord od 2.866 ove nedelje, a broj smrtnih slučajeva u vezi sa Kovid 19 popeo se na preko 10.000.

Agencija saopštava da su u bolivijskim gradovima trenutno velike gužve ispred i u bolnicama i natpisi na vratima i zidovima upozoravaju sve da nema mesta za nove pacijente.

“S ovakvim brzim razvojem događaja doći će do potpunog kolapsa, imaćemo pacijente koji umiru na ulici, a medicinsko osoblje neće moći da im pomogne”, izjavio je Rikardo Landivar, direktor Medicinskog fakulteta La Paz, navodi agencija.

Rojters prenosi i da sindikati zdravstvenih radnika i lekara zahtevaju od predsednika Luisa Arsea da zaustavi sve dok trenutni talas Kovid 19 ne prođe, ali vlada okleva sa strogim merama kako ne bi dalje narušavala lošu ekonomsku situaciju u zemlji i nada se dolazak ruske vakcine može pomoći Bolivijcima da “malo lakđe dišu”.

Čelnici medicinskih sindikata, međutim, ukazuju na visoku stopu zaražavanja i smrtnosti, potvrđeno je da u zemlji sa 11,5 miliona stanovnika do sada obolelo 210 000, i kažu da svaki dan život izgubi jedan lekar ili zdravstveni radnik.

“Lekari umiru iz dana u dan”, rekla je agenciji Patricia Almanza, lekar u bolnici Petrolero u La Pazu.

Bolivijska vlada ima sporazume o vakcinama putem međunarodnog mehanizma COVAKS, kojim upravlja Svetska zdravstvena organizacija, a započeće sa imunizacijom zdravstvenoh radnika sa prvih 20.000 doza Sputnjika V koji su isporučeni, prenosi agencija. (Espreso.rs/Tanjug)

Previous articleTužne slike iz Ćoralića i zajedničke dženaze- srce da pukne (FOTO)
Next articlePREMIJER JANŠA: Bez popuštanja mera u narednim nedeljama, STRAH OD BRITANSKOG SOJA i u Sloveniji!