Home Region INFLACIJA U AMERICI: Novi podaci, nikako nije dobro!

INFLACIJA U AMERICI: Novi podaci, nikako nije dobro!

69
0

INFLACIJA U AMERICI: Novi podaci, nikako nije dobro!

Privatna potrošnja u SAD pala je u decembru 2020. drugi mesec zaredom zbog obnovljenih mera ograničenja kako bi se suzbilo širenje kovida-19, i usled privremenog isteka programa državnih davanja milionima nezaposlenih Amerikanaca. Istovremeno, američka inflacija je prošlog meseca, prema današnjem saopštenju Ministarstva za trgovinu, nastavila rast.

Potrošnja stanovništva, koja čini više od dve trećine američke ekonomske aktivnosti, pala je u decembru za 0,2 posto, pošto su Amerikanci smanjili izdatke za odlazak u restorane kao i za bolničke usluge, verovatno zato što su držali podalje u strahu od zaraze koronavirusom, prenosi Rojters.

Prilagođena za stopu inflacije, potrošnja američkih domaćinstava je potonula u decembru za 0,6 odsto, nakon pada od 0,7 procenata u novembru. Kada je reč o poslednjem kvartalu 2020, potrošnja stanovništva je porasla po stopi od 2,5 odsto nakon spektakularnog skoka od 41 posto u periodu jul-septembar. Uprkos slaboj potrošnji, inflacija je u SAD je porasla u decembru.

Indeks cena proizvoda i usluga za ličnu potrošnju (PCE), ne računajući volatilnu prehrambenu i energetsku komponentu, povećao se za 0,3 procenta nakon stagniranja u novembru. Na godišnjem nivou, bazna inflacija je porasla za 1,5 posto sa novembrskog nvoa od 1,4 procenta.

Izveštaj Ministarstva rada takođe pokazuje da su se prošlog meseca prihodi domaćinstava oporavili za 0,6 procenata, te da su Amerikanci povećali štednju. Stopa štednje je porasla na 13,7 procenata sa 12,9 odsto u novembru. (Espreso/Agencije)

Previous articleKćerka Milorada Dodika uznemirila javnost svojom objavom: Ovako nešto o ocu nikada nije napisala! Šta se to sprema?
Next articleNEMAČKA IMA STROGE, ALI PREKO POTREBNE I NEOPHODNE USLOVE: Ograničava se putovanja zemaljama sa NOVIM SOJEM!