Home Region Nijemci umjesto posipanja soli koriste ovu metodu odleđivanja puteva…

Nijemci umjesto posipanja soli koriste ovu metodu odleđivanja puteva…

61
0

Nijemci umjesto posipanja soli koriste ovu metodu odleđivanja puteva…

UBavarskoj traje pilot program koji već godinu dana funkcionira s odličnim uspjehom. Cestarska služba u Dingolfingu koristi vodu od krastavaca umjesto klasične soli kako bi ceste bile sigurne zimi.

Otpadne vode koje nastaju kao produkt proizvodnje kiselih krastavaca proizvođača delikatesnih proizvoda Develey sada zamjenjuju klasičnu sol za odleđivanje cesta. Iako se voda od krastavaca koja sadrži sol do sada zbrinjavala putem kanalizacijskog sustava, ona se sada šprica na ceste.

U posebnom pogonu voda se tretira, čisti i dostavlja cestarima kao salamura. Recikliranjem slane vode smanjit će se ukupna količina soli koja se ispušta u okoliš. Voda od krastavaca dovoljna je za opskrbu skladišta za održavanje autocesta u krugu od 85 kilometara od Dingolfinga tokom cijele zimske sezone.

Sol je ogroman teret za okoliš. Bavarsko Ministarstvo za stanovanje, gradnju i promet očekuje da će s pilot-projektom ove godine uštedjeti 700 tona soli i 4.9 miliona litara vode. Proizvođač krastavaca, pak, mora uložiti mnogo manje novca u pročišćavanje otpadnih voda. Večernji.hr/ Radio Sarajevo

Previous articleDODALA JE SAMO 1 SASTOJAK I NJENO CVIJEĆE JE CVJETALO KAO LUDO: Kako ovu tajnu ranije nismo znali?
Next articleBio gost na tamošnjoj televiziji: Draško Stanivuković Beograd nazvao svojim glavnim gradom, a Bosnu i Hercegovinu republikom!