Home Region ČULO UKUSA I MIRISA NE GUBI SE SAMO ZBOG KORONE: Doktorka Joković...

ČULO UKUSA I MIRISA NE GUBI SE SAMO ZBOG KORONE: Doktorka Joković upozorava na iste simptome kod OPASNIH BOLESTI!

64
0

ČULO UKUSA I MIRISA NE GUBI SE SAMO ZBOG KORONE: Doktorka Joković upozorava na iste simptome kod OPASNIH BOLESTI!

Šta sve može da bude uzrok gubitka čula mirisa i ukusa, kako se leči, koliko dugo traje oporavak i u kojim situacijama ono trajno nestaje? Doktorka Galina Joković, specijalista otorinolaringologije i subspecijalista audiolog u KBC “Dr Dragiša Mišović – Dedinje” u Beogradu, kaže da je gubitak čula mirisa i ukusa za ljude sa ovim problemom od životnog značaja:

– Kvalitet života je tada značajno lošiji, dolazi do gubitka apetita i telesne težine, pothranjenosti i slabljenja imuniteta. Da bi nadoknadili osećaj neslanog ili nedovoljno slatkog, ljudi dosoljavaju hranu ili je preterano šećere, pa tako otvaraju vrata hipertenziji i dijabetesu.

Doktorka Joković naglašava da su ova dva čula veoma povezana i da osobe sa gubitkom čula mirisa imaju sigurno izmenjen i osećaj ukusa ili njegov potpuni nestanak. Dugačak je spisak bolesti koje mogu da izazovu ovaj poremećaj.

Gubitak ili smanjen osećaj mirisa i ukusa se prepoznaje kada je hrana bezukusna, ne osećate miris i ne uživate u jelu. Posle obroka je prisutan neprijatan ukus u ustima.

– Najčešći uzroci gubitka čula mirisa su starenje, oboljenja nosa i sinusa poput akutne respiratorne infekcije, obične kijavice, virusne infekcije, a sada kovid-19. Zatim, hronično oboljenje nosne sluznice kao što je atrofični rinitis ili ozena, alergijski rinitisi i sinuzitisi, prisustvo polipa u nosu i sinusima, endonazalni karcinomi. Do gubitka čula mirisa dovodi i trauma glave, nosa i kičmene moždine, konzumiranje alkohola, pušenje i određena hronična stanja – ističe doktorka.

Gubitak oba čula mogu da izazovu i neurološke bolesti kao što su multipla skleroza, tumori mozga, epilepsija, neurodegenerativne bolesti poput Parkinsonove, demencije, blagog oštećenja kognitivne funkcije, Alchajmerovog sindroma.

Postoje četiri osnovna ukusa: slatko, slano, gorko i kiselo. Peti, bazični ukus, zvanično priznat, zove se umami, a predstavlja slano-mesnati ukus.

Psihijatrijska oboljenja takođe mogu da uzrokuju pomenute poremećaje i njihov drugačiji doživljaj. Postoje i stanja sa urođenim nedostatkom ili bez funkcije sistema za miris i ukus.

Doktorka Joković naglašava i da mnogobrojni lekovi mogu da dovedu do gubitka čula mirisa – antihistaminici, antibiotici poput penicilina i tetraciklina, lekovi protiv hipertenzije. Ali i oni iz grupe statina, hemoterapeutici, narkotici kao što su kodein i morfin, antidepresivi, cimetidin lek za gastritis, furosemidi, određeni antiepileptici, kao i lokalna upotreba mnogih sprejeva, kapi ili gelova za nos. Pet od devet osoba sa problemom čula mirisa imaće poteškoće i sa osećajem ukusa. (Espreso.rs/Magazin novosti)

Previous articleVLAST U KINI KAZNILA ŽENU ZBOG NEVEROVATNE STVARI: Tamo nema šale, stiglo ju je nešto što ni u snu NIJE OČEKIVALA…
Next articleRaskinuli Ana Korać i David Dragojević: Starleta obrisala sve fotke s njim, više se i ne prate na Instagramu!