Home Magazin Zanimljivosti EVO ZAŠTO VAM DOLAZI VELIK RAČUN ZA STRUJU – odmah isključite ovaj...

EVO ZAŠTO VAM DOLAZI VELIK RAČUN ZA STRUJU – odmah isključite ovaj uređaj: Prepolovit ćete račun!

74
0

EVO ZAŠTO VAM DOLAZI VELIK RAČUN ZA STRUJU – odmah isključite ovaj uređaj: Prepolovit ćete račun!

Pored toga što će vam uštedjeti novac, isključivanje uređaja iz struje sigurnije je u slučaju grmljavinskog nevremena kada su svi uključeni uređaji pod rizikom od udara groma. Znate li da vaši kućanski aparati vode tajni život dok su isključeni? Ovo je popis uređaja koji troše električnu energiju čak i kada su u stanju mirovanja:

Punjač mobitela – Mnogi ostavljaju punjač u utičnici i nakon što je punjenje završeno. Tako se čini praktičnije, a često smo i lijeni izvući kabel. Trošak koji napravi sam punjač nije velik, ali postoji. Procjenjuje se da ova praksa troši 1,2 vata na dan.

Digitalni TV prijemnik – Malo je ko svjestan rada digitalnih prijemnika, ali oni nastavljaju primati signale i kada je televizor isključen. Dakle, kada isključite televizor, isključite i prijemnik, ako ga imate zasebno. Dok bespotrebno radi, on troši 22 vata na dan.

Televizor – Jeste li znali da pritiskom tipke za isključivanje televizor zapravo samo stavljate u stanje mirovanja? Nažalost, to je tako – potpuno ga isključiti možete jedino ako izvučete kabel iz utičnice. Inače, televizor koji ne radi troši 24 vata na dan.

Računari i laptopi – Čak i kada su isključena, stolna i prijenosna računala u pozadini rade. Ako ne želite da vam kradu 96 vata na dan, radije ih izvucite iz struje. Ne treba isticati da, ako ove uređaje držite na “stand by” načinu, potrošnja je još veća.Uređaji s mjeračem vremena

Svako ima barem jedan takav u kućanstvu. Radijske budilice, mikrovalne pećnice, glazbene linije, DVD playeri – svi oni pokazuju vrijeme dok su isključeni. Na taj način troše dodatnih 108 vati na dan. Kao i kod svega ostaloga, jedino je rješenje potpuno im zaustaviti dovod električne energije.novi.ba

Previous articleŠTA JE ZDRAVIJE ČUČAVAC ILI WC ŠOLJA? Postavio pitanje pa pokrenuo hit raspravu na Facebooku, 1 odgovor je hit!
Next articleUšli na Instagram ATINE TOŠIĆ, DOČEKAO IH NEVJEROVATAN PRIZOR: Evo šta su zatekli kod KĆERKE JELENE KARLEUŠE!