Home Region Biden i Merkel razgovarali o Zapadnom Balkanu, najavljeno jačanje angažmana…

Biden i Merkel razgovarali o Zapadnom Balkanu, najavljeno jačanje angažmana…

77
0

Biden i Merkel razgovarali o Zapadnom Balkanu, najavljeno jačanje angažmana…

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Joe Biden razgovarali su telefonom u ponedjeljak, a jedna od tema je bila i Zapadni Balkan. Bijela kuća saopštila je da je Biden rekao Merkel da namjerava revitalizirati transatlantski savez, uključujući NATO i Evropsku uniju.

Lideri su se dogovorili da će raditi na zajedničkim vanjskopolitičkim prioritetima, uključujući Afganistan, Iran, Kinu, Rusiju, Ukrajinu i Zapadni Balkan, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Osim toga, usaglasili su se da će zajedno raditi na borbi protiv pandemije koronavirusa, globalnog zagrijavanja itd.

Ovo je prvi razgovor dvoje lidera nakon što je Biden stupio na dužnost 20. januara i veoma je zanimljivo da su spomenuli Zapadni Balkan. Poznato je, inače, da se, kada je riječ o Zapadnom Balkanu, najčešće govori o BiH i Kosovu, jer su to dva otvorena pitanja u našem regionu. Biden i njegova administracija ranije su najavili da će imati pojačan interes za Bosnu i Hercegovnu.

S druge strane, prije nekoliko dana takođe je rečeno da će Njemačka preuzeti veću ulogu u BiH. To je dokazano i činjenicom da je Berlin predložio Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Biden i Merkel su izrazili spremnost da zajedno rade na rješavanju globalnih problema. Merkel je pozdravila povratak SAD-a u Svjetsku zdravstvenu organizaciju. novi.ba/patria

 

Previous articleSnimak mačke koja ne da djetetu da se popne na ogradu balkona oduševio milione!
Next articleMerkel priznala: Stvar sa koronom nam je izmakla kontroli…