Home Region Žena je 2 dana trpila strašne bolove, pa došla u Hitnu: Kad...

Žena je 2 dana trpila strašne bolove, pa došla u Hitnu: Kad su je doktori pregledali, uhvatili se za glavu!

72
0

Žena je 2 dana trpila strašne bolove, pa došla u Hitnu: Kad su je doktori pregledali, uhvatili se za glavu!

Žena od 36 godina zaputila se u Hitnu pomoć nakon neizdrživih bolova u predjelu stomaka. Ljekari su bili potpuno zbunjeni i bez objašnjenja, a onda se otkrilo šta je muči i ostali su zapanjeni.

Vijest iz Mičigena širi se naučnim krugovima, a ljekari primijećuju da se ovakve stvari dešavaju izuzetno rijetko. Naime, anonimna žena je zbog sumnje na rak jetre išla na snimanje abdomena. Tada su ljekari primijetili da joj je slezina blago izmještena. Uskoro, počeli su da je muče stravični bolovi u stomaku i dva dana kasnije javila se hitnoj pomoći. Novo snimanje otkrilo je da joj je slezina na potpuno drugoj strani tijela!

– Za samo dva dana, slezina se premjestila na sasvim drugu stranu tijela, oko 30cm. To je nevjerovatno – komentariše dr Aleksandar Vester, ljekar iz bolnice u Mičigenu koji je na osnovu ovog nevjerovatnog događaja objavio i rad u “The New England Journal of Medicine”, a u intervjuu za LiveScience objašnjava da se radi o izuzetno rijetkom fenomenu ektopične ili “lutajuće slezine”.

“Lutajuća slezina” događa se kada se ligamenti koji u normalnim okolnostima drže slezinu na mjestu opuste i rastegnu. Slezina inače ima uloga u tijelu da filtrira krv i proizvodi imune ćelije, i smještena je iznad želuca, u gornjem lijevom kvadrantu abdomena.

Ljekari komentarišu i da je najčešći tretman za lutajuću slezinu odstranjivanje ovog organa, prenosi “Žena Blic” novi.ba

Previous articleNIJE CECA! ZNATE LI KO JE PJEVAČICA SA SLIKE, NA ESTRADI JE 40 GODINA: Sumnjamo da ćete pogoditi!
Next articleSIPALA JE OVU SMJESU U ODVOD LAVABOA: Popravila je višemjesečni kvar, od tada joj majstor NIKAKO NE TREBA…