Home Region U KALIFORNIJI SE RAŠIRIO NOVI SOJ KORONAVIRUSA! Ima čak TRI MUTACIJE NA...

U KALIFORNIJI SE RAŠIRIO NOVI SOJ KORONAVIRUSA! Ima čak TRI MUTACIJE NA ŠILJKU, ovo može da bude OPASNO!

70
0

U KALIFORNIJI SE RAŠIRIO NOVI SOJ KORONAVIRUSA! Ima čak TRI MUTACIJE NA ŠILJKU, ovo može da bude OPASNO!

Kalifornijski zavod za javno zdravlje objavilo je da je u Kaliforniji zabeležen novi soj korona virusa, prenosi “The Sun”. I dalje se ispituje da li je ovaj novi soj zarazniji od prethodnih koji se već šire Amerikom.

Zvaničnici ne ispituju samo da li je zarazniji, već i da li je već raširen toliko da izazove mogući novi talas, a istraživači kažu da je pojava ovog novog soja najverovatnije odgovorna za iznenadni porast zaraženih u Okrugu Santa Klara.

– Virus nastavlja da mutira i da se prilagođava, što pokazuje da nikako ne smemo da spustimo gard – upozorava dr Sara Kodi, direktorka Odseka za javno zdravlje u okrugu Santa Klara, dodajući da je ovo “velika crvena zastavica” i da novi soj mora da se podrobnije istraži.

Ovaj novi soj takođe je prisutan i u Los Anđelesu, San Francisku, San Bernandinu, San Dijegu, Montereju i brojnim drugim poblastima. Virolog dr Čarls Čiu upozorava da ovaj novi soj ima tri mutacije u šiljku, što će se dodatno ispitati. Ono što je problematično je to da i Modernina i Fajzerova vakcina ciljaju upravo taj šiljak kroz koji virus i prodire, pa bi ovaj novi soj mogao da bude otporniji na vakcinu, ali to će se tek proučavati.

Entoni Fauči kaže da je ovo “potencijalni znak za uzbunu” da Amerika ima “svoj soj virusa”.

– Ako imamo varijantu koja je značajno drugačija od ostalih u smislu da je zaraznija, to znači da morate da uvećate mere opreza, naročito u prvih 100 dana, a možda i duže kao i da se ubrza proces vakcinacije – poručio je Fauči. (Espreso.rs/Blic žena)

Previous articleKolika kazna prijeti Aleksiću ako se dokaže da je učinio sve što mu se stavlja na teret?
Next articleDA LI ČE BITI TAKO?! KAKO ĆEMO PUTOVATI U INOSTRANSTVO OVE GODINE? Kovid-pasoši za putovanja van zemlje…