Home Zdravlje BELI LUK JE MAGIČAN, ALI NIJE DOVOLJAN: Masna jetra je VEOMA OPASNA,...

BELI LUK JE MAGIČAN, ALI NIJE DOVOLJAN: Masna jetra je VEOMA OPASNA, a TEŠKU BOLEST sprečite očas posla!

151
0

BELI LUK JE MAGIČAN, ALI NIJE DOVOLJAN: Masna jetra je VEOMA OPASNA, a TEŠKU BOLEST sprečite očas posla!

Jetra je drugi po redu najveći organ u telu koji predstavlja svojevrsni filter za sve štetne supstance u namirnicama i tečnostima koje svakodnevno unosimo u sebe. Funkcija jetre može da se poremeti ako se u njoj poveća koncetracija masnoća.

Tada se javlja masna jetra, koja je se smatra najčešćom hroničnom bolesti ovog organa. Faktori kioji utiču na pojavu ove bolesti su gojaznost, alkoholizam, dijabetes tip 2 odnosno insulinska rezistencija, dislipidemija, povišen krvni pritisak, a u rizičnoj grupi su osobe preko 45. godine i to više žene nego muškarci.

Simptomi:

Ovu bolest obično nazivaju i tihom, jer vrlo često nije praćena nikakvim simptomima, posebno kada je u početnoj fazi. Kod uznapredovale bolesti, koja mogu se pojaviti simptomi kao što su mučnina, opšta slabost, narušena moć rasuđivanja, gubitak težine i apetita, bol u centralnom ili gornjem delu stomaka, tamne mrlje na koži vrata ili podlaktica. Najveći pokazatelji su uvećana jetra i bol u ovom organu. U poodmaklom stadijumu, kada je neophodna hitna lekraksa pomoć, javljaju se i konfuznost ili problemi s koncentracijom.

Kako očistiti jetru?

Napitak koji umnogome pomaže jeste čaj od korena maslačka. On utiče na razgradnju masti, pomaže proizvodnju aminokiselina, i generalno oslobađa jetru od toksina, a dobar je i za varenje. Osušeni koren maslačka prokuvajte u 250 mililitara vode i ostavite da odstoji 15 minuta.

Jetra voli i beli luk, jer je ovaj začin u isto vreme obnavlja i štiti od budućih oštećenja. Velike količine sumpora aktiviraju enzime jetre koji joj pomažu da izbaci toksine. Beli luk pomaže jetri da oslobodi telo žive, pojedinih prehrambenih aditiva i hormona estrogena. Alicin i selen, dva prirodna jedinjenja koja beli luk tađe sadrži, odlični su saveznici u čišćenju jetre.

I kurkuma, začin intenzivno žute boje koji ptiče iz Indije, još jedan je od omiljenih jetrinih začina, zbog njenog osnovnog sastojka, kurkumina, koji takođe pomaže u ispiranju štetnih materija iz jetre. Ona pomaže jetri povećavajući protok žuči i na taj način uklanja nagomilane toksine i podmlađuje ćelije jetre. (Espreso.rs/Mondo.rs)

Previous articlePOPIJTE OVAJ NEVEROVATAN NAPITAK PRED SPAVANJE I VEĆ UJUTRU ĆE SE DESITI MAGIJA: Potrebna su vam samo 2 sastojka!
Next articleSTIGLE NOVE INFORMACIJE: Poznato trenutno zdravstveno stanje Čedomira Jovanovića!