Home Region NA MORE U GRČKU SAMO AKO STE VAKCINISANI: Grci će Srbima tražiti...

NA MORE U GRČKU SAMO AKO STE VAKCINISANI: Grci će Srbima tražiti OVAJ DOKUMENT prilikom ulaska u zemlju!

79
0

NA MORE U GRČKU SAMO AKO STE VAKCINISANI: Grci će Srbima tražiti OVAJ DOKUMENT prilikom ulaska u zemlju!

Srpski turisti će ove godine moći da putuju u Grčku ako su se prethodno vakcinisali protiv koronavirusa, najavio je grčki ministar turizma Haris Teoharis. Očekuje se da odluka vlasti u Atini zaživi od aprila. Grčki ministar je napomenuo da će se za sve druge turiste koji nisu primili vakcinu primenjivati mere koje u tom periodu budu na snazi.

Ovo je dobra vest za sve one koji su prošle godine umesto svojih putovanja dobili nerealizovane vaučere.

– One će zavisiti od epidemiološke situacije u Srbiji u momentu putovanja. Ukoliko bude povoljnija situacija, biće neophodan negativan PCR test, a u suprotnom, na snazi će biti zabrana ulaska za sve one koji nemaju potvrdu da su vakcinisani – objasnio je Teoharis.

Kako je rekao, svi koji budu putovali u Grčku na granici će morati da pokažu elektronsku potvrdu da su vakcinisani protiv koronavirusa.

– Uveliko se razgovara o uzajamnom priznavanju sertifikata između zemlje polaska i odredišta turista – dodao je Teoharis.

Ovo je dobra vest za sve one koji su prošle godine u ovo vreme kupili ili rezervisali više od 50 odsto aranžmana za letnji odmor. Oni su zbog nemogućnosti da otputuju na more od agencija dobili nerealizovane vaučere umesto svojih putovanja, a plan je da ih iskoriste do kraja 2021. godine.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić potvrdio je da se spremaju protokoli sa turističkim zemljama, tako da će se lakše znati pod kojim uslovima se može krenuti na put. Prema njegovim rečima, u “Juti” se nadaju da će se situacija stabilizovati do aprila kako bi agencije mogle da realizuju izdate vaučere.

Grčka je prošle godine otvorila granice za turiste iz Srbije polovinom juna. Putnici su nasumično testirani na granici, a onima kojima bi stigao pozitivan nalaz na koronavirus bio bi određen karantin. Ipak, čak ni uz ovakve uslove putovanja, granice nisu dugo ostale otvorene, pa je Grčka već 6. jula potpuno zabranila ulazak za naše turiste. Iako je u međuvremenu epidemiološka situacija u Srbije bila najpovoljnija u celoj Evropi, Grci su odbili da ublaže mere za Srbe.

– Čak i polovinu kada bismo iskoristili, bilo bi dobro, i za agencije, i za putnike – navodi Seničić.

Kako dodaje, ukoliko agencije to budu uspele da završe, unapred će se znati pravila po kojima neko može da putuje.

– Sada se, na primer, zna kako se može u Tursku i Egipat i da je tamo obavezan negativan PCR test. Postoji protokol sa Kiprom, gde oni svrstavaju sve zemlje u četiri kategorije, i na osnovu toga znate šta treba da ispunjavate da biste ušli na njihovu teritoriju. Na ovome sada radimo, naše ministarstvo je dalo podršku, a krenuli smo i u razgovore sa grčkim ministarstvom i ambasadom u Srbiji – navodi Seničić.

Prošle godine svega nekolicina naših građana uspela je da ode na letovanje u Grčku, dok su mahom odlazili u Hrvatsku na more, jer su granice bile otvorene ili se tražio negativan PCR test. Veoma posećena bila je i Turska, ali i Egipat. U turističkim agencijama kažu da za predstojeće leto nema novih rezervacija, ali se nadaju da će, uz najnovije vesti koje stižu iz Grčke, građani uskoro ipak početi da rezervišu svoja letovanja.

Prema rečima Aleksandra Seničića, postoji inicijativa Međunarodnog udruženja avio-prevoznika da se uradi aplikacija koja bi se zvala kovid-pasoš i predstavljala bi lični dokument, sa podacima o urađenom negativnom PCR testu, vakcinaciji i još nekim drugim podacima. (Espreso.rs / Informer)

Previous articleKON OTKRIO KAKO SE OSEĆAO 2 DANA POSLE VAKCINE: Rekao je i da očekuje POSLEDICE PRAZNIKA!
Next articleZNOJENJE TOKOM NOĆI UKAZUJE NA BOLEST: Ako imate ove simptome, ODMAH posetite LEKARA!