Home Region Ono što je Frida Kalo rekla svom mužu, treba svaka od nas...

Ono što je Frida Kalo rekla svom mužu, treba svaka od nas da ponovi: Ove riječi su sama istina!

97
0

Ono što je Frida Kalo rekla svom mužu, treba svaka od nas da ponovi: Ove riječi su sama istina!

Svog prvog supruga, Dijega Riveru, upoznala je preko prijatelja 1929. godine, a od nje bio stariji 21 godinu. On je u to vreme bio već priznati slikar, zbog čega je Frida željela da baš on pogleda i ocijeni njene radove. Dijego je bio fasciniran njenim djelom. Zbog velike razlike u izgledu i visini često su ih nazivali “slon i golubica”.

Ubrzo nakon vjenčanja koje je održano 21. avgusta 1929, Frida je shvatila da Riverina ljubav prema njoj ne isključuje i njegove veze sa drugim ženama, među kojima je bila i njena sestra. Čeznuo je za slobodom i želeo da poseduje svaku ženu, a to mu je obezbjeđivao neprikosnoveni ugled. Fizički je bio neprivlačan, ali žene su se bacale u njegovo naručje. U Meksiku je bio Bog: kao slikar, predstavnik meksičke renesanse i ideolog radničke klase. Mnoge dame željele su da mu poziraju i budu ovekovečene na njegovim muralima. Gledale su na romansu s njim kao na put do večnosti. I njegovo političko uvjerenje nije bilo isključivo prema neistomišljenicima – bio je vatreni komunista, ali je flertovao sa kapitalizmom i uzimao njihov novac.

Dijego ju je često varao , a ona kako bi mu se osvetila upuštala se u razne avanture i sa muškarcima i ženama. Sve to je ostavilo duboki trag na Fridu u vidu duševnog bola. Nije imala djece. Frida Khalo je jednom prilikom rekla svom mužu:

“Ne tražim od tebe da me poljubiš, niti da mi se izvinjavaš kad pomislim da si pogriješio. Neću te ni zamoliti da me zagrliš kad mi je najpotrebnije. Ne tražim da mi kažeš koliko sam lijepa, makar to bila laž, niti mi napišeš nešto lijepo. Neću te ni zamoliti da me pozoveš da mi kažeš kako ti je prošao dan, niti da mi kažeš da ti nedostajem.

Neću tražiti od tebe da mi se zahvališ za sve što činim za tebe niti da se brineš o meni kada mi duša tone i naravno neću te tražiti da me podržiš u mojim odlukama. Neću te tražiti ni da me slušaš kad imam hiljadu priča da ti ispričam.

Neću te tražiti da učiniš ništa čak ni da budeš uz mene zuvijek. Jer ako te moram pitati, ne želim te više. (Stil.kurir.rs)

 

Previous articleRECEPT ZA LUDO TIJESTO ODUŠEVIO DOMAĆICE, može danima stajati u frižideru: EVO KAKO DA GA PRIPREMITE!
Next articleSUZANA MANČIĆ OBJAVILA SLIKU SA KĆERKAMA: Lajkovi pljušte, a 1 detalj svima BODE OČI (FOTO)