Home Region Oglasio se hrvatski seizmolog: Nakon velikog početnog udara slijedi niz naknadnih potresa,...

Oglasio se hrvatski seizmolog: Nakon velikog početnog udara slijedi niz naknadnih potresa, koji s vremenom postaju sve manje učestali!

63
0

Oglasio se hrvatski seizmolog: Nakon velikog početnog udara slijedi niz naknadnih potresa, koji s vremenom postaju sve manje učestali!

Seizmolog Josip Stipčević sa zagrebačkog PMF-a rekao je danas u HTV-ovoj emisiji “Studio 4”, nakon još jednog snažnog potresa u Hrvatskoj, kako se tlo smiruje. Napominje da bi se učestalost potresa i njihova magnituda trebale s vremenom smanjivati.

– Normalan tijek potresa je da se dogodi veliki početni udar, koji je najčešće i najjači, i da nakon njega slijedi niz naknadnih potresa, koji s vremenom postaju sve manje učestali i magnituda im postaje manja. Naravno, to će trajati još tjednima i mjesecima, ali bi se učestalost potresa i magnituda trebale s vremenom smanjivati, rekao je Stipčević.

Kazao je da je uzrok potresa bio daleko na Jadranu. Objasnio je i da se potresi u Hrvatskoj i okolici događaju zbog mikroploče Adria, tektonske ploče koja se giba i vrši interakciju s većom euroazijskom tektonskom pločom

– I ona zapravo izaziva potrese na cijelom tom području, samo to njeno gibanje. I onda se ta sila prenosi na druga područja, pa tako i na ovo područje središnje Hrvatske, objasnio je Stipčević. S obzirom da se nalazimo na trusnom području, moramo se naučiti živjeti s time jer će se potresi takvih magnituda nastavljati događati.

Stipčević je također rekao da ne znamo tačno kuda naši rasjedi prolaze te da bi vrlo teško bilo reći na kojem će se rasjedu dogoditi potres. novi.ba

Previous articlePANDEMIJA NE JENJAVA: Virus u Kini ponovo “oživio”, naređeno testiranje 11 miliona ljudi!
Next articleEvo kako je izgledao potres u Banjoj Luci 1969. godine.. Jačine 8 stupnjeva po Mercallijevoj, ili 6 stupnjeva po Richterovoj ljestvici.. (VIDEO)