Home Region Imunolozi upozoravaju: Ostavite se alkohola ako se mislite cijepiti protiv korone –...

Imunolozi upozoravaju: Ostavite se alkohola ako se mislite cijepiti protiv korone – evo na koliko!

100
0

Imunolozi upozoravaju: Ostavite se alkohola ako se mislite cijepiti protiv korone – evo na koliko!

Osobe koje su primile cjepivo protiv korone svakako bi se nekoliko dana prije i nakon cijepljenja trebale suzdržati od konzumacije alkohola jer on može umanjiti imunosni odgovor organizma na cjepivo, upozorili su britanski stručnjaci, a prenosi Daily Mail.

Naime, alkohol mijenja sastav bilijuna mikroorganizama koji žive u crijevima, a imaju značajnu ulogu u sprečavanju najezde bakterija i virusa.

Konzumacija alkohola rezultira oštećenjem imunosnih stanica u krvi ili bijelih krvnih stanica, uključujući limfocite, čija je temeljna uloga zaštititi organizam od bakterija, virusa, gljivica i parazita te stranih tijela koja prijeđu prirodne barijere kože i sluzokože.

Poznato je da alkohol negativno djeluje na adenoviruse i lipidne čestice koje se koriste kao vektori za prijenos genetskog materijala novog virusa korona.

Specijalist hitne medicine koji surađuje s britanskim Channelom 4, dr. Ronx Ikharia je, da bi potvrdio ono što je otprije poznato, proveo eksperiment tijekom kojega je, zajedno s kolegama proučio uzorke krvi u osoba koje su se cijepile, prije i nakon što su popile tri čaše ‘prossecca’.

Imunologinja i profesorica Sheena Cruickshank sa Sveučilišta u Manchesteru rekla je da bi smanjenje broja limfocita, kao posljedica konzumacije alkohola mogla smanjiti i učinkovitost imunosne reakcije organizma.

Prof. Cruickshank je pozvala sve koji se kane cijepiti protiv covida-19 da prije i poslije primanja cjepiva izbjegavaju konzumaciju alkohola.

“Vaš imunosni sustav mora biti najbolji mogući, u skladu s vašim godinama i zdravstvenim stanjem, kako biste dobro reagirali na cjepivo. Dakle, pijete li večer prije cijepljenja ili nedugo nakon primanja cjepiva, rezultat neće biti onakav kakav bi trebao biti.”

U odraslih osoba limfociti čine otprilike 20 do 40 posto ukupnog broja bijelih krvnih stanica i najviše ih je u središnjim limfnim organima, tkivu u kojemu je velik broj limfocita i različitih drugih stanica, a oni osiguravaju mikrookolišne uvjete potrebne za razvoj i aktivaciju limfocita. To su slezena, krajnici i limfni čvorovi u kojima počinje imunosna reakcija našeg organizma.

Ruski su dužnosnici početkom prosinca objavili kako nije preporučljivo konzumirati alkohol nakon cijepljenja njihovim cjepivom Sputnik V gotovo dva mjeseca prije cijepljenja.

Britanski znanstvenici kažu da je preporučljivo ostaviti se alkohola tri dana prije i poslije primanja obiju doza, a to je uobičajeno za cijepljenje općenito. bh-index.info

Previous articleMlada stjuardesa monstruozno si*ovana i ubijena nakon proslave Nove godine, optuženo 11 muškaraca!
Next articleKo ste vi da mi pametujete? Darko Lazić odgovorio na optužbe da se veseli nakon gubitka oca!