Home Zdravlje IDI, IDI NESANICE: 8 ČUDNIH saveta da lakše zaspite! Provereno rade, a...

IDI, IDI NESANICE: 8 ČUDNIH saveta da lakše zaspite! Provereno rade, a posle 4. spavaćete kao BEBA!

67
0

IDI, IDI NESANICE: 8 ČUDNIH saveta da lakše zaspite! Provereno rade, a posle 4. spavaćete kao BEBA!

Mnogima je poznata agonija nesanice i oni koji su je iskusili probali bi sve samo da mogu mirno utonuti u san. Mi vam predstavljamo nesvakidašnje, pomalo čudne savete, a za neke od njih verovatno do sada niste čuli.

1. Probajte da zapravo ostanete budni!

Ovaj paradoks se zove obrnuta psihologija. Dakle, lezite, opustite se i ponavljajte sebi “ne želim da zaspim”. U neku ruku ova tehnika ima smisla, jer znamo i sami, kad nam je najpotrebnije da ostanemo budni, oči se same sklapaju…

2. Tehnika disanja 4-4-4

Opustite telo i usmerite fokus svojih misli na disanje. Nežno i polako udišite vazduh kroz nos i brojte do 4. Zadržite dah isto toliko i onda izduvavajte vazduh na usta polako brojeći do 4. Udišite polako i nežno. Dozvolite svojim mislima da naviru i lutaju ali vraćajte iznova fokus na disanje. U teoriji, ova tehnika će vam omogućiti da zaspite u roku od 60 sekundi.

3. Premotajte vaš dan u glavi

Setite se kako vam je počelo jutro, kakav je bio put ka poslu, šta ste videli, jeli,sa kim ste razgovarali… deluje umirujuće i pomoći će vam da imate više samopouzdanja i umanjiće osećaj brige.

4. Umivanje hladnom vodom!

Možda zvuči kontradiktorno ali umivanje hladnom vodom će vam zapravo pomoći da brže zaspite. Umiriće vam puls, sniziti krvni pritisak i opustiti mišiće lica.

5. Spavajte sa čarapama

Ako su vam stopala ugrejana i topla dok ležite, do vašeg mozga stiže signal da je toplota u telu ravnomerno raspodeljena i da je vreme za spavanje.

6. Stiskajte nožne prste

Naizmenično stiskajte i opuštajte prste na nogama. Izbrojite do 10 sa stisnutim prstima i onda isto tako sa opuštenim. Ovo je veoma popularna tehnika u borbi protiv insomnije, a zove se progresivna mišićna relaksacija.

7. Jastuk ispod kolena

Ukoliko spavate na leđima stavite jastuk ispod kolena, a ako spavate na boku između kolena. To će umanjiti pritisak koji opterećuje kičmu i pomoći će joj da zauzme prirodan položaj, pogotovo u donjem delu leđa.

8. Čaj od banane, bademi i nemasni sir

Pojedite bananu pre odlaska u krevet. Ona sadrži kalijum i magnezijum koji će vam pomoći da brže zaspite. Možete da probate i čaj od banane: koru od banane držite potopljenu u ključaloj vodi par minuta i popijte sa medom, kada se malo ohladi.

Ovaj čaj, takođe, smanjuje krvni pritisak. Slično deluje i badem na smirivanje pulsa i na krvni pritisak. Idealan obrok pred spavanje bio bi nemasni sir sa medom ili u kombinaciji sa nekim voćem. (Espreso.rs/Objektiv.rs)

Previous article(VIDEO) Ovo su blizanci koji su zapanjili svet nakon rođenja: OVO JE SVIMA NEVEROVATNO!
Next articleZABAVITE SE I NAUČITE NEŠTO:Test koji vam otkriva koliko je star vaš mozak i da li vam preti opasnost od demencije!