RUSI NAPRAVILI APARAT KOJI ZA NEKOLIKO MINUTA OTKRIVA KORONU: Preciznost 98 odsto!

Region

RUSI NAPRAVILI APARAT KOJI ZA NEKOLIKO MINUTA OTKRIVA KORONU: Preciznost 98 odsto!

Naučnici iz Tomska razvili su aparat za analizu daha pacijenta koji je pokazao odlične rezultate u detektovanju upale pluća izazvane virusom korona. Uređaj može da otkrije kovid-19 za nekoliko minuta, saopštila je pres služba regionalnog zdravstvenog odeljenja.

Kako prenosi Sputnjik, uređaj su razvili naučnici iz Istraživačkog instituta za onkologiju Nacionalnog istraživačkog medicinskog centra u Tomsku u saradnji sa zaposlenima u laboratoriji hemijskih tehnologija na Tomskom državnom univerzitetu.

Tokom dodatnih ispitivanja ispostavilo se da aparat, analizirajući uzorke vazduha koji izdiše pacijent, omogućava da se sa velikom preciznošću otkriju upale pluća i infekcije virusom korona. Naučnici su izučavali podatke pacijenata sa pozitivnim PCR testom na kovid 19 i sa pneumonijom.

Prilikom utvrđivanja upale pluća preciznost uređaja iznosila je 97,98 procenata, a prilikom dijagnoze nove infekcije virusom korona – 92,95 procenata. Dijagnoza u proseku traje pet minuta. Naučnici trenutno traže partnere za proizvodnju aparata. (Espreso.rs/Tanjug)