Otkriveno kako je otrovan gas iz agregata ušao u sobu u kojoj je bilo osmero mladih – KOBAN JE BIO ODŠKRINUT PROZOR!

Region

Otkriveno kako je otrovan gas iz agregata ušao u sobu u kojoj je bilo osmero mladih – KOBAN JE BIO ODŠKRINUT PROZOR!

Agregat pomoću kojeg se grijala vikendica u kojoj se novogodišnjoj noću ugušilo osmoro mladih u Posušju nalazio se u ostavi sa sjeverne strane vikendice. U toj ostavi su jedna vrata bila zatvorena, a druga odškrinuta, dok se prozor nalazio tačno prekoputa prostorije u kojoj su se nalazili djevojke i mladići. Tokom uviđaja je utvrđeno da je taj prozor bio otvoren napola te su, najvjerovatnije, na taj način izduvni gasovi, konkretno, ugljen monoksid, ugušili osmoro mladih, piše Avaz.

Iz policije je rečeno da „plinski top“ koji se koristi za zagrijavanje, nije pronađen uz agregat kako se to iznosilo u medijima. Osmero mladića i djevojaka je proslavljalo Novu godinu zajedno sa još šest drugara, koji su nakon zabave, u četiri sata ujutro, prešli u susednu vikednicu na spavanje. Jedan od mladića iz susjedne vikendice ih je, nažalost, juče ujutro u 10 sati i pronašao mrtve.

Nakon što se nisu odgovarali na pozive niti se odazivali na lupanje na vratima, on je razbio staklo na prozoru i ušao u vikendicu gdje je zatekao stravičan prizor. U Gradskoj mrtvačnici Bijeli Brijeg u Mostaru danas će početi obdukcija tijela tragično stradalih djevojaka i mladića iz Posušja, koji su pronađeni mrtvi na novogodišnje jutro u vikendici u mjestu Tribistovo kod Posušja.

Obdukcija će, kako je potvrđeno, najvjerovatnije, početi poslije 11 sati, s obzirom na to da se čekaju rezultati testova na korona virus, prenosi Srpskainfo. Dr Dražen Damjanuk, specijalista sudske medicine potvrdio je za Avaz da su ga angažovali iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, a obdukcija će se raditi danas i sutra.

Od svih preminulih su odmah nakon uviđaja uzeti uzorci krvi i urina, koji su poslati na analizu i što će, uz obdukcijski nalaz u konačnici i rasvijetliti ovu nezapamćenu tragediju, odnosno, otkriti tačan uzrok smrti.

U MUP Zapadnohercegovačkog kantona i u Tužilaštvu ZHK su kazali da za sada sve ukazuje na to da je smrt nastupila uslijed ispuštanja otrovnih gasova iz agregata, koji se nalazio u pomoćnoj prostoriji vikendice u kojoj su novogodišnju noć proslavljali Ivan Miličević, Stipe Romić, Mirela Rezo, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković, Marija Pavković i Stjepan Jukić, svi rođeni 2001. godine. (Blic.rs)