Home Region OTKRIVEN UZROK ZEMLJOTRESA U PETRINJI! U Jadranskom moru postoji nešto zbog čega...

OTKRIVEN UZROK ZEMLJOTRESA U PETRINJI! U Jadranskom moru postoji nešto zbog čega se trese čitav region!

94
0

OTKRIVEN UZROK ZEMLJOTRESA U PETRINJI! U Jadranskom moru postoji nešto zbog čega se trese čitav region!

Uzrok najjačeg potresa koji je pogodio Petronju nalazi se na području Jadrana, rekao je hrvatski seizmolog Josip Stipčević.

– Područje Jadrana je, naime, mala tektonska ploča koja je nekad bila deo velike Afričke ploče od koje se odvojila prije više miliona godina. Ova “naša” mala ploča naziva se Adrija i njeno kretanje te međudjelovanje s Evropom uzrok je potresa u Hrvatskoj, Italiji, BiH, Sloveniji i svim okolnim područjima – kaže Stipčević za Jutarnji list.

On sa kolegama sa Rudarsko-geološkog-naftnog fakulteta obilazi područje epicentra zemljotresa jačine 6,2 stepena koji je u utorak pogodio središnju Hrvatsku, a za Jutarnji list kaže da je glavni petrinjski potres magnitude 6,2 prema Rihteru najjači potres koji je zabilježen u Hrvatskoj otkad postoje seizmografi, ali napominje i da je takav mehanizam potresa vrlo neobičan za područje Hrvatske.

Posljednji jaki potres na tom području, inače, dogodio se 1909. kad je Pokuplje zatresao razoran potres magnitude 5,8 prema Rihteru. novi.ba

Previous articleKARMU ODREĐUJE VAŠ DATUM ROĐENJA: Evo kako da saznate svoju sudbinu i budućnost!
Next articleROZA KOSA JE NJEN ZAŠTITNI ZNAK, A NEKADA JE IZGLEDALA OVAKO! Isplivala STARA FOTOGRAFIJA – ŠOK transformacija Zorice Brunclik!