POČETAK KRAJA KORONE: Najmnogoljudnija zemlja na svetu upravo je odobrila vakcinu za OPŠTU UPOTREBU…

Region

POČETAK KRAJA KORONE: Najmnogoljudnija zemlja na svetu upravo je odobrila vakcinu za OPŠTU UPOTREBU…

Kina je odobrila svoju prvu vakcinu protiv korona virusa za opštu upotrebu državne kompanije Sinofarm, objavila je danas kineska Nacionalna uprava za medicinske proizvode. Kako je objašnjeno, radi se o uslovnom odobrenju, što znači da je istraživanje vakcine još uvek u toku, prenosi AP.

Radi se o neaktivnoj vakcini, što znači da je virus uzgojen u laboratoriji, a zatim ubijen, nakon čega se klica ubrizgava u telo da bi se stvorio imuni odgovor organizma. Iako nisu objavljeni detaljni podaci o efikasnosti vakcine, pekinški Institut za biološke proizvode objavio je da je vakcina efikasna 79,34 odsto, prenosi Rojters.

Iako je Kina bila sporija u odobravanju vakcine od drugih zemalja, već nekoliko meseci vakciniše ljude sa tri različite vakcine koje su u završnim fazama ispitivanja, piše britanska agencija. Predstavnik Sinofarma saopštio je da će detalji o vakcini kasnije biti objavljeni.

Kineski Sauf Čajna morning post objavio je da će do lunarne nove godine u februaru biti vakcinisano 50 miliona građana iz visoko prioritetnih grupa. Kako se navodi, cena vakcine zavisiće od nivoa upotrebe, ali pretpostavlja se da će biti besplatna za kineske građane. U Kini se trenutno radi na razvoju najmanje pet vakcina protiv korona virusa, a koje razvijaju velike farmaceutske kompoanije Sinovak, CNBG, CanSino Bajolodžik, Sinofarm i Kineska akademija nauka i sve su u završnim fazama istraživanja.

Američka agencija Ap dodaje da odobrenje kineske vakcine daje nadu zemljama koje nemaju pristup vakcini američke kompanije Fajzer ili Moderna, a njena prednost je što može da se čuva i na temperaturama od dva do osam stepeni ili na normalnoj temperaturi u frižideru. (Espreso.rs/Tanjug)