ŽENE, OVE STVARI VAM NIKO NIKADA NIJE REKAO O MENOPAUZI, A TREBATE IH ZNATI!

Zdravlje

ŽENE, OVE STVARI VAM NIKO NIKADA NIJE REKAO O MENOPAUZI, A TREBATE IH ZNATI!

Menopauza je prirodna pojava kroz koju svaka žena prolazi kada uđe u određene godine, što je uglavnom između 35. i 50.

Evo nekih simptoma koji ukazuju na njen početak:

Nelagodnost pri spavanju – Žene koje prolaze kroz menopauzu mogu patiti od nesanice, jer ne mogu spavati zbog naleta vrućine. Osim opskrbe tijela estrogenom, čak i opskrba progesteronom opada u periodu menopauze.

Napetost i depresija – Osjećaj napetosti, iziritiranosti i depresije mogu savladati ženu koja prolazi kroz menopauzu. Uznemirenost i osjećaj gubljenja emocionalne stabilnosti su uobičajeni simptomi, kao i napadaji panike i fizički znakovi, poput ubrzanog rada srca i otežanog disanja.

Bol u udovima – Zbog hormonalne neuravnoteženosti udovi polako naotiču i počinju boljeti. Međutim, ukoliko je bol sve učestalija i nepodnošljivija, treba otići liječniku.

Neredovan ciklus – Neredovan ciklus je prvi i najuobičajeniji simptom menopauze. On je rezultat nestabilnosti hormona vašeg tijela, koji rade do kraja vaše plodnosti.

Topli valovi – Topli, a ponekada čak i hladni valovii događaju se iznenada i izazivaju crvenilo u licu. To se sve događa zbog pada estrogena.

Debljanje – Debljanje u menopauzi se dešava i vi morate poraditi na tome. Jedite zdravu hranu, vježbajte.

Promjena raspoloženja – Promjena raspoloženja je jako ćesta i mnoge žene postaju depresivne.

Slabljnjene kostiju – Slabljnjene kostiju se dešava zato što hormon estrogen utiče na jačinu kostiju, zbog menopauze se ovaj hormon prestane lučiti.

Simptomi također uključuju:

– neredovne menstruacije

– noćno znojenje

– suhoća intimnog područja

– gubitak punoće dojki

– suha koža

Ovo su prirodne pojave i nemate potrebe da se brinete zbog toga, važno je samo da znate prepoznati šta se dešava s vašim tijelom. hayat.ba