Naslovnica Region (VIDEO) NEVJEROVATAN FENOMEN U HRVATSKOJ POSLIJE POTRESA: Tlo je postalo tečno, zemlja...

(VIDEO) NEVJEROVATAN FENOMEN U HRVATSKOJ POSLIJE POTRESA: Tlo je postalo tečno, zemlja se bukvalno otvorila!

40
0

(VIDEO) NEVJEROVATAN FENOMEN U HRVATSKOJ POSLIJE POTRESA: Tlo je postalo tečno, zemlja se bukvalno otvorila!

Razorni potres i serija podrhtavanja koji su unijeli nemir u živote stanovnika Hrvatske, doslovno su otvorili zemlju u selima Palanjek i Tišina. U Sisku redak fenomen – tlo postalo tečno!

“Stvorile su se goleme rupe i iz njih je počeo da ‘šiklja’ savski mulj. To su bili pravi gejziri, voda je išla u vazduh i do dva metra! Nikada nisam vidio ništa slično”, rekao je očevidac iz Palanjaka.

Popucali su nasipi koji služe za odbranu od poplava. Sava je visoka. Ljudi su u strahu svjesni da u slučaju većih kiša i daljeg rasta vodostaja, ono što nije uništio potres, odnijeće voda.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak koji je juče nastao u Sisku i prikazuje neobičan fenomen likvefakcije tla, koji se dešava tokom jakih zemljotresa. Na snimku se vide uplašeni meštani na otvorenom prostoru, dok se pod njihovim nogama otvaraju pukotine u tlu i zemlja postaje tečna.

Iako neupućenima može izgledati kao da se izlila kanalizacija, u stvari se dešava promena mehaničkih osobina tla usled natapanja, pri čemu ono gubi čvrstoću i postaje tečno. Taj fenomen se dešava usljed smanjenja napona između čestica tla, i izazvan je zbog povećanog pritiska izazvanog zemljotresima.

Iako je ova pojava odavno poznata, pogotovo njeno negativno dejstvo, kada tlo potpuno gubi nosivost, tek je 1964. nakon zemljotresa u Nigati, Japanu i Aljasci uočeno njeno razorno dejstvo od strane seizmologa i građevinskih inženjera. (mondo.rs)