SEIZMOLOG FIKET UPOZORAVA: ‘OČEKUJEMO NAKNADNE UDARE, NEKI ĆE PRELAZITI I 5 PO RICHTERU’!

Region

SEIZMOLOG FIKET UPOZORAVA: ‘OČEKUJEMO NAKNADNE UDARE, NEKI ĆE PRELAZITI I 5 PO RICHTERU’!

Nakon jučerašnjeg potresa seizmolozi očekuju naknadne udare’Živimo na području gdje su potresi svakodnevnica, ovako razorni nisu tako česti, ova godina je malo aktivnija’ Seizmolog Tomislav Fiket u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” HRT-a rekao je da se tijekom posljednja tri dana potresi događaju svakih nekoliko minuta te da je broj potresa ogroman.

“Očekujemo mnoštvo naknadnih udara od kojih će neki prelaziti i 5 po Richteru. Svi ti potresi na načetim objektima mogu nanijeti veće štete ili ih srušiti”, dodao je.

“Znamo što se događa, ali nažalost ne znamo kada će se to dogoditi i to je najveći problem. Jedna jedina bušotina koja je napravljena je bila na Sibiru gdje smo mi pogledali što je ispod naših nogu. Prvi potres koji je bio slab u odnosu na ovaj, osjetio se u Sarajevu, u Sloveniji. Laički rečeno, što je potres dublji, efekti su slabiji, što je bliže površiti, efekti su razorniji. Da se dogodio negdje gdje je manje naseljeno, bio bi manje razorniji”, rekao je Fiket.

Cijela Hrvatska je trusno područje:

Kaže da je cijela Hrvatska trusno područje, no da su neki dijelovi aktivniji. “To je zagrebačko područje, riječko područje, cijela Dalmacija, jug, odnosno Dubrovačko područje, oni su najugroženiji, jer se tamo očekuju magnitude i preko 7”, upozorio je.

“Živimo na području gdje su potresi svakodnevnica, ovako razorni nisu tako česti, ova godina je malo aktivnija. Istina je da postoje statistički podaci da se u prosjeku potresi događaju svakih sto godina, ali se može zaredati u dvije, tri godine nekoliko potresa. To nije ta vrsta statistike”, rekao je Fiket za HRT. novi.ba