OVO VOĆE GLAVU ČUVA KADA JE HLADNO: Toliko je moćno da ne postoje reči da bi se opisala TA MAGIJA!

Zdravlje

OVO VOĆE GLAVU ČUVA KADA JE HLADNO: Toliko je moćno da ne postoje reči da bi se opisala TA MAGIJA!

Iako je, u toplim mesecima, mnogo veći izbor sezonskog voća, nemojte ga ni zimi izostaviti iz ishrane, jer je neophodno za zdravlje i vitalnost celokupnog organizma. Sadrži veliku količinu vitamina i minerala, organskih kiselina i mnogih drugih korisnih sastojaka poput pektina i antocijana. Unos voća i hranljivih sastojaka je preporučen, osim u toplim danima, i zimi.

Prema brojnim preporukama, voće bi trebalo jesti na prazan stomak ili između obroka, budući da se u to vreme varenje odvija prilično brzo. Međutim, unos voća u organizam, odmah nakon obroka, nije dobra ideja. Potrebno je da od obroka prođe najmanje 30 minuta. Ukoliko imate dijabetes ili tegobe sa probavom, voće bi trebalo da jedete sat vremena pre jela ili dva nakon jela.

Jabuke:

Obiluju mnogobrojnim vitaminima i mineralima koji stimulišu imunološki sistem. Jabuka sadrži i brojne druge korisne materije poput limunske i mravlje kiseline, ali i pektina koji efikasno apsorbuje vodu i toksične materije u crevima. Olakšava probavu, reguliše nivo šećera u krvi, te sprečava razvoj srčanih bolesti.

Pomorandže:

Sadrže veliku količinu voćnih šećera, ali i C vitamina, koji potpomaže njihovo sagorevanje, ali i apsorpciju gvožđa. Osim toga, narandža je bogata vitminima A, B i E, kao i brojnim mineralima, poput kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Pomaže neutralizaciji slobodnih radikala, pojačava odbrambeni sistem organizma, stimuliše rad creva, te snižava nivo lošeg holesterola u krvi.

Grejpfrut:

Ova voćka kiselkasto-slatkasto-gorkastog ukusa zahvaljujući velikoj količini vode ubrzava metabolizam, a time i sagorevanje masti. Izuzetan je izvor vitamina A i C, biljnih vlakana, te različitih minerala poput natrijuma i kalijuma. Pomaže u borbi protiv prehlade, a dokazano je da sprečava pojavu pojedinih vrsta kancera i srčanih bolesti.

Mandarine:

Idelane su za jačanje imuniteta u hladnim danima. Izuzetno su bogate vitaminom C, čak dvostruko više od narandže. Zahvaljujući činjenici da sadrže i 87% vode, odlične su za korigovanje telesne težine, a efikasno snižavaju i holesterol.

Kivi:

Veoma je lekovita niskokalorijska voćka. Obiluje vitaminima A, C i E, te brojinim antioksidansima, kao i kalijumom. Budući da sadrži veliku količinu dijetalnih vlakana utiče na snižavanje nivoa holesterola. Osim toga, vlakna eliminišu i toksine iz debelog creva, te pomažu u održavanju ravnoteže dobrih i loših bakterija u crevima.

Nar:

Jestivi delovi ove voćke su sok i seme. Plod nara bogat je brojinim korisnim materijama, među kojima se posebno izdvajaju vitamini C, A, E i B5, kao i minerali kalijum i gvožđe. Sadrži i veliku količinu antioksidanasa, a crvenu boju dobija od antocijanina i tanina.

Brusnica:

Ovo kiselkata bobičasta voćka poseduje izuzetna lekovita svojstva. Njeni plodovi bogati su različitim mineralima kao što je kalijum, vitaminima poput A i C, te biljnim vlaknima. Smatra se prirodnim antibiotikom, a poznata su i njena antikancerogena svojstva. (Espreso.rs/klubzdravihnavika.com)