Važne upute: Šta raditi u slučaju zemljotresa?

Region

Važne upute: Šta raditi u slučaju zemljotresa?

Danas, oko 12.20, stanovnike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije uznemirio je zemljotres. Kako javljaju čitatelji, zemljotres se žestoko osjetio na području cijele Hrvatske.

U Zagrebu je dramatično. Što se tiče BiH, zasad su nam javili za Krajinu, Banja Luku, Zenica i Sarajevo. Istovremeno, srbijanski mediji javljaju da se zemljotres osjetio i u ovoj zemlji.Jačina je navodno bila 6.3. Epicentar navodno opet kod Petrinje.

Zemljotres ne možemo spriječiti, ali sigurno možemo učiniti sve kako bismo olakšali preživljavanje. Kantonalna uprava Civilne zaštite Sarajeva objavila je prije nekoliko godina uputstvo za postupanje građana u slučaju zemljotresa.

Važne upute:

Prije zemljotresa neophodno je u kući ili stanu odrediti jedno sigurno mjesto u većoj prostoriji, te znati gdje je glavna sklopka za struju, glavni ventili za plin i vodu i kako se oni zatvaraju. Uvijek imajte pripremljenu bateriju, radio i torbicu za prvu pomoć, te određene zalihe hrane.

Za vrijeme zemljotresa bitno je sačuvati prisebnost i ne paničiti jer je panika pogubna. Ako se zateknete u nižim prostorijama, pri prvim podrhtavanjima izađite iz njih na slobodan prostor, udaljite se od stabala, uličnih svjetiljki, električnih kablova i građevina. Ako ste na višim spratovima, sklonite se pored nosivih zidova, pod okvire vrata, u unutrašnji ugao prostorije, ispod stola, te rukama zaštite oči. Odmaknite se što dalje od staklenih površina i pregradnih zidova, ne upotrebljavajte šibice i otvorenu vatru.

Ako se nalazite u automobilu, nemojte se zaustavljati na mostovima ili ispod podvožnjaka, ispod električnih kablova i u tunelima. Zaustavite se na otvorenom prostoru i ostanite u automobilu.

Kada prestanu prvi zemljotresi, napustite prostorije na najpogodniji način i ponesite sa sobom najvažnije stvari. Nikako ne napuštajte zgradu liftom, već upotrebljavajte stepenice. Isključite električnu struju na glavnoj sklopci, te zatvorite plin i vodu na glavnom ventilu. Ne zaboravite na humanost i nesebičnu pomoć stradalima, ali ne pomičite teško ozlijeđene. Za piće upotrebljavajte samo zapakovanu vodu.

Postupajte prema uputstvima dobivenim putem sredstava javnog informiranja. Ako ste ostali pod ruševinama, budite mirni i zovite u pomoć, te lupajte po instalacijskim cijevima (od vode i centralnog grijanja). Sačuvajte svoju snagu.

Podsjećamo građane da se područje Bosne i Hercegovine, kao i tla okolnih zemalja Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Italije, Albanije, Grčke, Turske, odlikuje izraženom seizmičkom aktivnošću. novi.ba