SZO PUTUJE U KINU U POTRAGU ZA ODGOVORIMA! Kako je počelo ovo sa KORONOM?

Region

SZO PUTUJE U KINU U POTRAGU ZA ODGOVORIMA! Kako je počelo ovo sa KORONOM?

Krajem oktobra, tim iz Svjetske Zdravstvene Organizacije (SZO) sastao se, virtualno, sa grupom kineskih eksperata kako bi se istražilo preklo koronavirusa, te kako je upošte dostiglo u ljudsku populaciju.

Nakon otprilike godinu dana od prve smrti od misterioznog virusa, deset međunarodnih stručnjaka od Danske do Katara imati će priliku da otputuje u Kinu, kako bi napravili dubinske “epidemiološke, virološke, serološke procene ljudi i životinja, piše Al Yazeera.

Pod nadzorom SZO i vlade Kine, tim će otputovati u centralnu Kinu kako bi prikupio dokaze i istražio kako se virus pojavio u gradu, postavljajući temelje za dalja proučavanja kako i gdje je COVID-19 mogao započeti.

“Trenutna pandemija COVID-19 pokazuje razoran uticaj zoonotskih bolesti u nastajanju na društva”, navodi se u projektnom zadatku studije. “Kako se pandemija nastavlja razvijati, razumevanje kako je epidemija započela neophodno je kako bi se sprečilo daljnje unošenje virusa SARS-CoV-2 i sprečilo unošenje novih virusa u budućnosti.”

Stručnjaci će se nadovezati na istraživanje provedeno tokom prošle godine, kao i na historijskim podacima iz izbijanja SARS-CoV-1 2002. godine, kako bi utvrdili kako se novi koronavirus, poznat kao SARS-CoV-2, prvi put pojavio kod životinja i kasnije se proširio na ljude. (Espreso.rs)