Stotine gostiju “nestalo” tokom karantina, “pojavili” se u drugoj državi…

Region

Stotine gostiju “nestalo” tokom karantina, “pojavili” se u drugoj državi…

Stotine gostiju, koji je trebalo da budu u karantinu zbog nedavno otkrivenog novog soja virusa korona, nestalo je iz švicarskog skijaškog centra Verbier, veoma popularnog među Britancima. Neki od njih su se u međuvremenu pojavili u Francuskoj, rekao je Jean-Marc Sandoz, portparol općine Bagnes, kojoj pripada Verbier, agenciji DPA.

Švicarske vlasti identifikovale su 420 gostiju iz Britanije koji su morali u karantin prije Božića. Oko 50 je odmah otišlo, a od ostalih 370, manje od 12 i dalje je tamo. “Mi razumijemo njihovu ljutnju”, rekao je Sandoz. On je oštro kritikovao ishitreni i retroaktivno uveden karantin za lica koja dolaze iz Britanije.

“Porodice sa malom djecom odjednom su bili blokirani u 20 kvadrata. Znam da je to nepodnošljivo”, rekao je Sandoz, prenio je DPA.

Oni koji su otišli u Francusku naići će na zatvorene skijaške centre zbog restrikcija uvedenih usljed pandemije, ali neće biti zatvoreni kao u Švicarskoj. Švicarska je obustavila sve letove iz Britanije i Južnoafričke Republike 20. decembra zbog pojave novog, prenosivijeg soja virusa korona. Vlasti su 21. decembra naredile karantin retroaktivno svim licima koja su doputovala od 14. decembra na 10 dana od datuma dolaska.

Jedna petina gostiju Verbiera obično dolazi iz Britanije, što je sada dodatno prepalo švajcarske turiste, zbog novog soja virusa korona, što je opet otežalo finansijske muke hotelijera.

“Mnogi Švicarci otkazali su posjetu”, rekao je Sandoz.

U ovo doba godine u Verbieru obično na sedmičnom nivou boravi oko 50.000 gostiju, a popunjenost hotela sada je između 30 i 40 posto. fokus.ba/srna