Naslovnica Zdravlje PRAVITE VELIKU ŠTETU SVOM TELU: Ove namirnice nikako ne smete jesti na...

PRAVITE VELIKU ŠTETU SVOM TELU: Ove namirnice nikako ne smete jesti na PRAZAN STOMAK INAČE ĆETE SE RAZBOLETI…

24
0

PRAVITE VELIKU ŠTETU SVOM TELU: Ove namirnice nikako ne smete jesti na PRAZAN STOMAK INAČE ĆETE SE RAZBOLETI…

Doručak je najbitniji obrok u toku dana i od velike važnosti po zdrav organizam je da ovaj obrok bude bogat potrebnim kalorijama i vitaminima. Upotreba odgovarajućih namirnica, u odgovarajućoj količini obezbediće organizmu preko potrebnu energiju za dan i obaveze koje predstoje.

Kao prvi i najbitniji dnevni obrok, doručak mora sadržati zdrave namirnice. Stručnjaci ističu da postoje namirnice čiju konzumaciju treba izbegavati na prazan stomak. Takođe, nije zdravo ni ispijanje prve jutarnje kafe pre doručka.

Peciva i kvasac – Konzumacija proizvoda na bazi kvasca, na prazan stomak, može dovesti do problema nadutosti i bolova u želucu. Stručnjaci preporučuju izbegavanje lisnatog testa i kolačića sa kvascem za doručak.

Jogurt – Jogurt jeste zdrav, jer sadrži mlečne bakterije savršene za crevnu floru ali ukoliko se konzumira na prazan želudac, te iste bakterije mogu uticati na smanjenje želudačne kiseline.

Paradajz – Paradajz je prepun vitamina i antioksidansa, u pitanju je zdrava vrsta povrća, ali ukoliko se konzumira samo za doručak, u kombinaciji sa želudačnom kiselinom, može izazvati jak bol u želucu.

Krastavac – Stručnjaci preporučuju izbegavanje sirovog povrća za doručak. Krastavci mogu izazvati neželjenu nadustost i gorušicu.

Agrumi – U porodicu agruma spadaju pomorandža, limun, grejpfrut, mandarine, koje su bogate vitaminom C. Iako prilično zdrave namirnice, njihova kiselina može izazvati oštećenje sluzokože, koje može biti jako. (Espreso.rs/Srbija Danas)