Treće “zaključavanje”: Evo na koji način se sada može ući u Austriju i Sloveniju!

Region

Treće “zaključavanje”: Evo na koji način se sada može ući u Austriju i Sloveniju!

Treće zaključavanje trajaće mjesec dana, do 26. januara, ali će za one koji budu učestvovali u dobrovoljnom masovnom testiranju “otključavanje” biti moguće od 18. januara U Austriji su od ponoći stupile na snagu nove pooštrene mjere u borbi protiv pandemije virusa korona, kojim se ta zemlja ponovo zaključava, treći put ove godine.

Treće zaključavanje trajaće mjesec dana, do 26. januara, ali će za one koji budu učestvovali u dobrovoljnom masovnom testiranju “otključavanje” biti moguće od 18. januara. Novim zaključavanjem ponovo je na snagu stupio cjelodnevni policijski čas, a iz kuće je moguće izaći u kupovinu svakodnevnih potrepština, zbog odlaska kod ljekara, na posao, ali i pružanja pomoći drugima, te u šetnju ili na individualno bavljenje sportom zbog psihičkog i fizičkog zdravlja.

Pooštrene mjere predviđaju značajno smanjenje kontakata, tako što je jednom domaćinstvu omogućeno da ima kontakt sa samo jednom osobom iz drugog domaćinstva, prenose mediji. To znači da ni za Novu godinu neće biti moguće napuštati kuću bez valjanog razloga, kao ni slavlje s onima koji nisu ukućani.

Sve prodavnice, izuzev prodavnica namirnica, drogerija, pekara, mesara i slično, kao i apoteka, su zatvorene. Takođe, servisi za automobile i bicikle ostaju otvoreni, a zatvoreni ostaju restorani i hoteli, kao i ustanove za kulturu. Na javnim mjestima ostaje pravilo fizičke distance od jednog metra prema drugim osobama, a u zatvorenom prostoru mora se nositi i maska.

Do 18. januara na snazi je i stroži režim ulaska u Austriju, koji predviđa obavezan desetodnevni karantin, koji se može prekinuti negativnim testom, ali tek nakon pet dana izolacije. U Sloveniju je od jučer moguć ulazak bez odlaska u karantin samo sa negativnim PCR testom iz EU, odnosno šengenskog područja, i to ne starijeg od 24 časa, navodi se u odluci slovenačkih vlasti.

Novom odlukom više nije moguće ulaziti sa negativnim PCR testom koji je urađen u drugoj državi van EU, odnosno šengenskog područja. To se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu. Kako se navodi, ulazak u Sloveniju iz države na crvenoj listi bez upućivanja u karantin kod kuće ili bez prilaganja negativnog rezultata testa na prisustvo virusa korona dozvoljava se samo za sedam izuzetaka, prenosi N1.

Ova mjera ne odnosi se na prekogranične dnevne radne migracije, dakle za osobe koje su u radnom odnosu u jednoj od država članica EU ili drugoj državi šengenskog područja, za šta imaju dokaz, odnosno potpisanu izjavu kojom dokazuju razlog za prelazak granice kao dnevni radni migranti i vraćaju se u roku od 14 časovca od prelaska granice.

Drugi izuzetak su lica koja su upućena na ili sa izvršenja zadataka u sektoru međunarodnog prevoza i to pri prelasku granice dokazuju potvrdom za radnike u sektoru međunarodnog prevoza, potvrdom Komisije o izvođenju zelenih voznih pojaseva ili drugim odgovarajućim dokumentom iz kog se može videti da ga je uputio poslodavac.

Nova mjera ne odnosi se ni na osobe koje vrše prevoz robe u Sloveniju ili iz Slovenije u privrednom saobraćaju, kao i za teretni saobraćaj u tranzitu i napušta Sloveniju u roku od osam sati po prelasku granice Kao četvrti izuzetak od nove mjere navode se osobe koje putuju u tranzitu kroz Sloveniju i napuštaju je najkasnije u roku od šest sati po ulasku.

Peti izuzetak su predstavnici stranog bezbjednosnog organa /policije ili pravosuđa/, koji izvršava zvanični zadatak i napušta Sloveniju čim je to po izvršenju zadatka moguće. Šesti izuzetak su osobe koje su dovezene u Sloveniju spasilačkim ili sanitetnim vozilom, kao i pratećoj zdravstenoj pratnji u tom vozilu, a sedmi izuzetak su osobe sa diplomatskim pasošem.

Kako se navodi, više ne važe izuzeci zbog uključenosti u vaspitanje i obrazovanje, zbog hitnih poslovnih razloga, zbog planiranog hitnog zdravstvenog pregleda ili zahvata, za dvovlasnike ili zakupodavce zemljišta u pograničju ili na obe strane državne granice, zbog održavanja kontakata sa članovima uže porodice, radi pristupa prodavnicama i uslugama u susednoj državi. U svim tim slučajevima je potrebno imati negativan test, inače će lice biti upućeno u karantin, naglašavaju iz Ambasade Slovenije. fokus.ba