Šef WHO-a: Pandemija koronavirusa nije posljednja pandemija!

Region

Šef WHO-a: Pandemija koronavirusa nije posljednja pandemija!

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je u nedjelju da pandemija koronavirusa nije posljednja pandemija i da države trebaju ulagati u javno zdravstvo kako bi bile pripravne za buduće zdravstvene krize.

“Povijest nas uči da to neće biti posljednja pandemija, a epidemije su životna činjenica”, rekao je Tedros u videu povodom prvog Međunarodnog dana pripravnosti na epidemije, prenosi Hina.

Čelnik WHO-a rekao je da bi veća ulaganja u javno zdravstvo, uz podršku vlada i društva, mogla “osigurati da naša djeca i njihova djeca naslijede sigurniji, otporniji i održiviji svijet”.

Dodao je da je koronavirus “preokrenuo svijet naglavačke” proteklih godinu dana i ostavio dalekosežne posljedice za gospodarstvo i društvo. No, sama pandemija nije iznenađenje, rekao je Tedros i naveo da su godinama upozoravali na takvu mogućnost i nespremnost svijeta.

“Svi moramo naučiti lekciju iz pandemije (…) Pandemija je istaknula važnost bliskih veza između zdravlja ljudi, životinja i planeta što zahtijeva zajednički pristup”, poručio je šef WHO-a. fokus.ba