Zbog “Dodikove” ikone Rusija je uradila nešto što NIJEDNA DRŽAVA NIKAD NIJE URADILA!

Region

Zbog “Dodikove” ikone Rusija je uradila nešto što NIJEDNA DRŽAVA NIKAD NIJE URADILA!

Udomaćim diplomatskim krugovima za “Blic” kažu da se ne sjećaju da je ikada poklon vraćen, posebno ne na ovakav način

Maca davala, maca vraćala. Tako otprilike kaže narod. Prevedeno na diplomatski rječnik, dogodio se presedan jer je jedan visoki činovnik odnosno država, visokom činovniku druge države, vratio poklon. Jednostavno, Rusi su vratili ikonu Miloradu Dodiku, objavljuju beogradski mediji „Blic“ i „Telegraf“.

U domaćim diplomatskim krugovima za “Blic” kažu da se ne sjećaju da je ikada poklon vraćen, posebno ne na ovakav način. Ali, dogodilo se. Poslije 12 dana, od kako je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov primio u Istočnom Sarajevu poklon od Milorada Dodika, ikona je vraćena. Činjenica da su Rusi vratili ikonu dodatno baca sjenku na ovaj skandal.

Ikonu je sinoć donio ambasador BiH u Rusiji, Željko Samardžija.

– Ikona je pohranjena u sefu u kabinetu člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH – tvrde za medije u Dodikovom kabinetu.

Može se naći na internetu

Dodikovi saradnici su ovih dana imali nekoliko različitih tvrdnji. Ipak, ovim odgovorom makar na kratko, prekinuli su višesatnu dilemu, gdje je ikona trenutno. Pitanje je bilo da li će biti vraćena u Ministarstvo vanjskih poslova BiH, onome ko ju je predao Lavrovu, ili pak najnovijim licima u ovom diplomatskom skandalu koje je u priču uveo Dodikov savjetnik. Dakle, porodici iz Banja Luke, piše „Blic“.

Ta “jedna porodica”, kako je ustvrdio Dodikov savjetnik, zapravo je vlasnik ikone. Ta “jedna porodica” je željela da poklonu Lavrovu ikonu, a Dodik im je samo to učinio i dao je visokom gostu. Takoreći, sporna ikona koju potražuje Ukrajina, jer je na poleđini pečat koji ukazuje na vlasništvo ove države, uopšte prema Dodikovom savjetniku i nije poklon njegovog šefa već te “jedne porodice”.

Jučer nije bilo moguće saznati da li će ikona biti vraćena toj “jednoj porodici”, kao ni o kojoj je porodici uopšte riječ. Svakako i ta porodica će morati da pruži odgovor – odakle im ikona.

Ono što je više nego sigurno ikona koja je najavljena kao skupocjen i vrijedan poklon, star 300 godina u pozlati, po rasplamsavanju skandala, naknadno je predstavljena kao potpuno bezvrijedan poklon kome je jedina vrijednost svetac na njoj, Sveti Nikola.

Dodikov savjetnik je „pojasnio“ da se može naći na internetu za 100 eura. „Blic“ nije mogao da dobije ni odgovor da li će ikona biti „vraćena“ na internet i za koliko – sto eura ili će poslije skandala i popularnosti njena cijena biti ipak viša, navodi “Blic” u tekstu koji je prenio i “Telegraf”.

U realnom svijetu ovo što se dogodilo je zaista presedan. I to od početka odnosno poklanjanja do ove posljednje etape vraćanja. Dodik je napravio grešku već na početku – državnici i visoki činovnici imaju protokole i za poklone, a daruje se iz državnog „fundusa“ koji je jasno preciziran. Svako iskakanje je strogo provjereno. Dodik je međutim, poklonio ikonu sa žigom ukrajinske državne komisije koja je popisivala imovinu do 1930 godine.

U kom će se pravcu dalje kretati “slučaj ikona” ne može da se precizira. Rusi koji su još prije desetak dana nezvanično „pustili“ informaciju da će vratiti ikonu, u istoj vijesti naveli su da će biti pozvan Interpol da reaguje. Dogodilo se vraćanje poklona, a kada je riječ o Interpolu, za sada nema takvih saznanja.

Kabinet Dodika objavio je tokom dana da iz ambasade Ukrajine nisu dobili nijednu traženu informaciju.

– Ambasadi Ukrajine u BiH obratili smo se preko Ministarstva vanjskih poslova u Vijeću ministara, ali još nismo dobili nikakve dokaze na osnovu kojih zasnivaju svoje tvrdnje da je ikona kulturna baština te zemlje, niti da se nalazi na listi otuđenih artefakata – kažu u kabinetu člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Iza ove najnovije igre riječi je činjenica da su Ukrajinci odmah kada je objavljena fotografija ikone poslali notu u Sarajevo. Potom se oglasilo i Ministarstvo kulture da ispituju sve okolnosti pod kojima je ikona iznijeta. To međutim, nije lako, ali žig na poleđini ikone je „crno na bijelo“ dokaz odakle je ikona.

Sumnja za sada i dalje stoji na ratnim plaćenicima koji su je iznijeli iz Ukrajine. (Blic.rs/Telegraf.rs)